Zašto policajci iz Albanije špartaju pograničnim selima u Crnoj Gori

© AP Photo / Hektor PustinaPolicija, Albanija
Policija, Albanija - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vijest da graničari albanske policije patroliraju pograničnim područjem koje pripada opštinama Berane i Andrijevica proizvela je dosta uznemirenja i negodovanja kod lokalnih Srba i Crnogoraca.

Iz Uprave crnogorske policije uvjeravaju da službenici granične policije Albanije borave u pograničnoj zoni prema Albaniji u skladu sa sporazumom dvije države. Iz dijela crnogorske opozicije dotle tvrde da nema takvog sporazuma na svijetu gdje jedna država dozvoljava policijskim snagama druge države da nesmetano ulaze u njenu teritoriju, osim u slučaju ako nisu u pitanju zajedničke mješovite patrole.

Čitavu situaciju za podgoričku „Pobjedu“ prokomentarisao je i premijer Kosova u ostavci Ramuš Haradinaj, koji je po običaju stao na stranu crnogorskih vlasti, te još jednom istakao da Kosovo njeguje odlične odnose sa Crnom Gorom, uz dodatak da Priština snažno podržava „progresivnu“ politiku zvanične Podgorice.

„Kosovo njeguje tradicionalno odlične odnose sa Crnom Gorom i u kontinuitetu se zalaže za unapređenje ekonomske saradnje i zajedničke integracije u porodicu evroatlantskih država. Za mržnju i netrpeljivost nema mjesta, stoga nepokolebljivo podržavamo progresivne snage koje će još snažnije afirmisati saradnju između dvije dobrosusjedske i prijateljske države. Duboko sam uvjeren da sa obe strane postoji snažna volja da takve odnose i dalje produbljujemo u interesu naših građana“, kazao je Haradinaj „Pobjedi“.

Da li je povređen suverenitet Crne Gore.

Poslanik Demokratskog fronta u Skupštini Crne Gore Milun Zogović za Sputnjik ocjenjuje da ako je sve tačno kao što izgleda na terenu, onda je „očigledno da se radi o veleizdaji aktuelnog crnogorskog režima“, kojem više nije sveto čak ni pitanje teritorijalnog integriteta i nepovredivosti granica države Crne Gore.

„Zajedničke aktivnosti zvanične Tirane, Prištine i Podgorice dobile su ovog puta i konkretne korake na terenu gdje pripadnici albanske policije neometano patroliraju opštinama na sjeveru Crne Gore, a da se pri tom niko ne pita da li je to povreda suvereniteta i teritorijalnog integriteta države Crne Gore“.

„Međutim, kada vidite poslednju izjavu Ramuša Haradinaja koji kaže da je sa Duškom Markovićem postigao dogovor o razgraničenju na Čakoru i Kuli, građane Crne Gore više ništa ne može da iznenadi i jednostavno se stiče utisak da u sprovođenju projekta ’velike Albanije‘ sada veću i značajniju ulogu imaju zvanična Crna Gora i aktuelni crnogorski režim, nego zvanična Tirana i Priština“, dodaje Zogović.

Nezavidan položaj lokalnih Crnogoraca i Srba

Naš sagovornik se takođe osvrnuo i poprilično nezavidan položaj Crnogoraca i Srba koji žive u pograničnim selima prema Albaniji i Kosovu i „koji više nisu sigurni ni u kojoj državi žive“.

„Pojava patrola policije u pograničnim selima na sjeveru Crne Gore izaziva nelagodu kod građana, strah i nepovjerenje, tako da građani ne znaju šta da preduzmu jer osjećaj nelagodnosti koji proizvode albanski patrole na teritoriji Crne Gore stvara iluziju da ti ljudi zapravo ne žive više u Crnoj Gori, nego u ’velikoj Albaniji‘“, istakao je Zogović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala