Zaharova Zapadu: Po čemu se Grenland razlikuje od Krima?

© Sputnik / Sergeй Malьgavko / Uđi u bazu fotografijaFeodosija, Krim
Feodosija, Krim - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova uporedila je saopštenja o planovima SAD da kupe Grenland od Danske s povratkom Krima u sastav Rusije, navodeći da u ta dva slučaja Zapad različito tumači pravo naroda na samoopredeljenje.

Zaharova je podsetila na to da je danska kraljevska porodica saopštila da o sudbini ostrva treba da odlučuju njegovi žitelji.

„Ne mogu da razumem zbog čega se onda 2014. godine taj koncept zapadnim zemljama učinio pogrešnim?“, navela je Zaharova.

Mediji su ranije saopštili da predsednik SAD Donald Tramp razmatra mogućnost kupovine Grenlanda, koji je u sastavu Danske i koji ima široku autonomiju. Američki lider je potvrdio da ga to pitanje interesuje u strateškom smislu.

Grenland je saopštio da ostrvo nije na prodaju, a Danska je saopštila da se nada da se Tramp samo šalio. Američki predsednik je posle toga otkazao susret s danskom premijerkom Mete Frederiksen.

Kremlj je planove američkog lidera o kupovini ostrva ocenio kao „međunarodni šoping“. Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je rekao da Moskva ne namerava da se meša u odnose Vašingtona i Kopenhagena.

Krim je ušao u sastav Rusije nakon referenduma održanog posle državnog prevrata u Ukrajini 2014. godine. Za ujedinjenje s Rusijom izjasnilo se više od 95 odsto žitelja poluostrva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala