Sirijska vojska zauzela strateški grad u Idlibu

© AP Photo / Syrian Civil Defense White Helmets Dim nakon vazdušnog napada na sirijski grad Duma
Dim nakon vazdušnog napada na sirijski grad Duma - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sirijska vojska vrši čišćenje Han Šejhuna od terorista, saopštio je izvor Sputnjika u vojsci.

„Jutros je sirijska vojska preuzela kontrolu nad gradom Han Šejhunom, a u ovom trenutku se izvodi operacija čišćenja (grada od terorista) i deminiranja“, rekao je izvor Sputnjika.

Ministarstvo inostranih poslova Sirije je saopštilo da je otvorilo humanitarni koridor za civile koji žele da izađu iz dela provincije Idlib koji drže teroristi.

Ranije je saopšteno da je sirijska vojska zauzela ključne pozicije u okolini grada i da je blokirala put snabdevanja militanata.

Nakon pregovora o Siriji u Nur Sultanu, 2. avgusta je u Idlibu stupio na snagu „režim prekida vatre“.

Komanda sirijskih snaga je saopštila da zaustavlja ofanzivu, ako Turska bude poštovala rusko-turski sporazum, koji je postignut u septembru 2018. godine u Sočiju.

Glavna tačka ovog sporazuma je povlačenje teškog i srednjeg naoružanja militanata na 20 kilometara od demilitarizovane zone u Idlibu.

Tri dana kasnije, 5. avgusta, vojska je nastavila ofanzivu, zbog kršenja uslova od strane militanata, koji su iskoristili zatišje, napali pozicije sirijske vojske na severu provincije Hama i više puta otvarali vatru na naseljena mesta u tom području.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala