Saopšten mogući datum razmene ruskih i ukrajinskih zatvorenika

© Sergey BobokGranični prelaz Goptovka na rusko-ukrajinskoj granici
Granični prelaz Goptovka na rusko-ukrajinskoj granici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razmena zatvorenika između Rusije i Ukrajine zakazana je za 28. i 29. avgust, saopštio je Igor Svincicki, advokat bivšeg borca specijalnog policijskog odreda „Berkut“ Aleksandra Satarova.

„Njega (Satarova) pripremaju za razmenu za jednog od naših mornara. Ne mogu da kažem ko bi to mogao da bude. Sve će biti poznato 28. i 29. avgusta, kada treba da bude obavljena razmena zatvorenika između Ukrajine i Rusije“, rekao je Svincicki.

Prema rečima advokata, Satarov je prebačen u Službu bezbednosti Ukrajine i prolazi kroz pravne procedure za obavljanje razmene. On je optužen da je u martu 2014. godine učestvovao u napadu na ukrajinske vojne jedinice na Krimu.

Zaharova: O razmeni zatvorenika treba da brinu profesionalci

Portparolka Ministarstva inostranih poslova Rusije Marija Zaharova je izjavila da raspolaže informacijom o razmeni zatvorenika između Ukrajine i Rusije, ali da ne može da je objavi.

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Saopšten mogući datum razmene ruskih i ukrajinskih zatvorenika - Sputnik Srbija
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova

„Informacija postoji, ali ne mogu da je podelim. Smatramo da u datom slučaju, bez obzira na svu našu otvorenost, sva slična pitanja treba da rešavaju profesionalci, nadležni organi, na pravnoj osnovi. To će i biti učinjeno“, rekla je Zaharova za televiziju „Rusija 24“.

Ranije je advokat Valentin Ribin saopštio da će Aleksandar Baranov, Maksim Odincov i Jevgenij Mefedov biti deo razmene zatvorenika između Ukrajine i Rusije, ali da datum razmene još nije poznat. Advokat nije želeo da precizira broj Rusa koji će učestvovati u razmeni. 

Baranova i Odincova je uhapsila Služba bezbednosti Ukrajine 20. novembra 2016. godine u Hersonskoj oblasti, na granici s Krimom. Ministarstvo odbrane Rusije je hapšenje ruskih vojnika okarakterisalo kao otmicu. 

Rus Mefedov i Ukrajinac Sergej Doloženkov, protiv kojih je pokrenuta istraga zbog nereda u Odesi 2. maja 2014. godine, pušteni su na slobodu 19. avgusta. Centralni oblasni sud „Nikolajev“ je 16. avgusta izdao naredbu da se Mefedov i Doloženkov oslobode uz kauciju od po 5.300 dolara. 

U ruskim i ukrajinskim medijima ranije su se pojavile informacije o mogućnosti da se u narednih nekoliko sedmica obavi razmena zatvorenika, a Kremlj je 22. avgusta potvrdio da Kijev i Moskva pregovaraju o tome.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala