Rusija u UN: Evropski gradovi u opasnosti da ponovo budu na meti raketa sa svih strana

© AP Photo / U.S. Navy Ispaljena američka krstareća raketa
Ispaljena američka krstareća raketa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki uređaji za lansiranje raketa MK-41 u Rumuniji mogu se veoma lako prilagoditi „tomahavcima“ koji su nedavno testirani, to je sada očigledno, izjavio je vršilac dužnosti ambasadora Rusije u Ujedinjenim nacijama Dmitrij Poljanski.

„Kada je prvi od tih uređaja postavljen u Rumuniji, postalo je očigledno da se oni lako mogu prilagoditi za lansiranje raketa tipa ’tomahavk‘, što je zabranjeno Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Mi smo odmah skrenuli pažnju na to. Sada je potpuno očigledno da smo bili u pravu“, rekao je ruski diplomata na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, sazvanoj na inicijativu Rusije i Kine.

Prema njegovim rečima, SAD odavno i ciljano narušavaju Sporazum o raketama, s namerom da on bude raskinut.

„Pretnje i saopštenja SAD nisu ostavljale nikakve sumnje u to da je Vašington, kao prvo, težio toj situaciji, a kao drugo, da je dosledno i ciljano narušavao Sporazum“, rekao je Poljanski.

On je upozorio na to da se svet, usled geopolitičkih ambicija SAD, našao na korak od nekontrolisane trke u naoružanju i dodao da evropski saveznici Vašingtona, uz podsticaje SAD, „korak po korak vraćaju iz istorijskog ništavila situaciju kada su na evropske gradove s raznih strana bile usmerene rakete“.

„Mi takvoj meri nećemo pribeći prvi. Ipak, ako imamo u vidu da naše američke kolege očigledno svrbe ruke, da ih savladava želja da se poigravaju mišicama, moguće je da nije ostalo još mnogo vremena do situacije koju sam opisao“, kazao je Poljanski.

© AP Photo / Seth WenigDmitrij Poljanski
Rusija u UN: Evropski gradovi u opasnosti da ponovo budu na meti raketa sa svih strana - Sputnik Srbija
Dmitrij Poljanski

Prema njegovim rečima, sada je pod pretnjom i Sporazum o strateškom ofanzivnom naoružanju, koji ističe 2021. godine.

„Ključne figure u aktuelnoj američkoj administraciji su izjavljivale da nisu zainteresovane za njegovo produžavanje“, dodao je Poljanski.

Vašington: Ruski nuklearni arsenal raste na račun nestrateške municije

Vršilac dužnosti američkog ambasadora pri UN Džonatan Koen rekao je da su SAD spremne za verifikovanu kontrolu naoružanja.

„SAD ostaju otvorene za efikasnu i verifikovanu kontrolu naoružanja. Uprkos uznemirujućim tvrdnjama naših ruskih kolega, mi smo saopštili da smo ozbiljno zainteresovani za kontrolu naoružanja, koja uključuje Rusku Federaciju i Kinu“, kazao je Koen.

Koen je naveo da američki elementi protivraketne odbrane nisu narušavali Sporazum o raketama.

„Mi smo danas čuli da su SAD same narušavale Sporazum o raketama, zbog našeg nedavnog ispitivanja u kojem je korišćen uređaj za lansiranje MK-41, koji takođe postoji u našem sistemu PRO ’Aegis Ashore‘. To kategorički nije istinito. ’Aegis Ashore‘ nema ofanzivni potencijal u kopnenom lansiranju krstarećih ili balističkih raketa, mada koristi iste strukturne komponente kao i sistem za vertikalno lansiranje MK-41 morskog baziranja“, rekao je Koen, uz napomenu da sistem „Aegis Ashore“ ne narušava Sporazum o raketama.

On je izneo tvrdnju da se ruski nuklearni arsenal suštinski povećava tokom poslednjih deset godina u poređenju s nestrateškom municijom.

„Ruska Federacija obnavlja i diversifikuje svoj potencijal nuklearnog oružja, a njen ukupan nuklearni arsenal, verovatno, suštinski raste u poslednjoj deceniji. Taj rast će uglavnom biti zasnovan na prognoziranom rastu količine nestrateških nuklearnih sredstava. Raketa 9M729 koja narušava Sporazum samo je jedna iz čitave serije ruskih sistema kopnenog, morskog i vazdušnog baziranja koji se modernizuju i razvijaju kako bi bili precizniji, imali veći opseg delovanja i manje nuklearno punjenje i kako bi služili ruskoj nuklernoj doktrini koja uključuje ograničenu preventivnu upotrebu nuklearnog oružja. Smatramo da Rusija ima do 2.000 nestrateških nuklearnih bojevih glava raznih tipova. Poređenja radi - SAD u ovom trenutku imaju samo jedno nestrateško oružje - bombu B61", rekao je američki ambasador u UN.

Američka testiranja „tomahavka“

Rusija i Kina su ranije zatražile sednicu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija povodom planova SAD da proizvode i razmeštaju rakete srednjeg dometa.

Pentagon je ranije objavio da je 18. avgusta testirana krstareća raketa kopnenog baziranja s nenuklearnim punjenjem, koja je bila zabranjena Sporazumom o raketama srednjeg i kratkog dometa iz 1987. godine. Sporazum, kojim su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara, prestao je da važi 2. avgusta.

Ministarstvo inostranih poslova Rusije je skrenulo pažnju na to da je tokom testiranja krstareće rakete korišćen uređaj za lansiranje Mk-41, koji se koristi i u američkoj vojnoj bazi u Rumuniji. Moskva je to okarakterisala kao javnu potvrdu da su ti uređaji namenjeni ne samo za lansiranje raketa za presretanje, nego i za lansiranje krstarećih raketa.

Pentagon je saopštio da je za testiranje raketa zaista korišćen uređaj Mk-41, ali drugačije konfiguracije od onog u Rumuniji.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala