Naučnici razvili medicinsku analizu za predviđanje smrti

© Sputnik / Kirill Braga / Uđi u bazu fotografijaLaborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi
Laborant u kliničko-dijagnostičkoj laboratoriji poliklinike tokom analize krvi - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Lekari već sada mogu predvideti rizik od smrti pacijenta u sledećoj godini, na osnovu pokazatelja kao što su krvni pritisak i nivo holesterola. Međutim, nemački naučnici razvili su test krvi, kojim se mogu utvrditi rizici smrti u narednih 10 godina.

Grupa stručnjaka Instituta za biologiju „Mek Plenk“ sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, uzrasta između 18 i 109 godina.

Procenili su rizik od smrti dobrovoljaca na osnovu takozvanih opšteprihvaćenih faktora, uključujući indeks telesne mase, krvni pritisak, nivo holesterola, konzumiranje alkohola, pušenje i verovatnoću da se razviju karcinom ili srčane bolesti.

Istraživanje je trajalo 16 godina. Za to vreme umrlo je ukupno 5.512 učesnika.

U uzorcima krvi stručnjaci su tražili metaboličke biomarkere.

Prema rezultatima studije, objavljene u časopisu „Nature komunikejšns“, identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procenili rizik od smrtnosti ostalim učesnicima.

Analiza ovih karakteristika, korišćenjem nuklearne magnetne rezonance, pokazuje da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba umreti u narednih 10 godina.

Naučnici sada planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama. Nadaju se da će ova studija sa svojim rezultatima jednog dana da uvede testove krvi, koji će da pomažu u kontroli lečenja pacijenata.

Sve vesti
0