Kanada protiv povratka Rusije u format G8

© AP Photo / Sean Kilpatrick/The Canadian PressPremijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Italije Đuzepe Konte, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donadl Tramp na radnoj sednici samita G7 u Kvebeku
Premijer Kanade Džastin Trudo, predsednik Francuske Emanuel Makron, premijer Japana Šinzo Abe, premijer Italije Đuzepe Konte, predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker, predsednik Evropskog saveta Donald Tusk, premijerka Velike Britanije Tereza Mej, nemačka kancelarka Angela Merkel i predsednik SAD Donadl Tramp na radnoj sednici samita G7 u Kvebeku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kanada je protiv povratka Rusije u format G8, prenela je agencija Rojters, pozivajući se na izjavu kanadskog činovnika.

Rusija nije pozvana na ovaj samit, a stav premijera, stav Kanade, ostaje isti kao i prošle godine, kada je to pitanje već postavljano. Odgovor je — ne“, rekao je kanadski činovnik uoči početka Samita G7 u Bijaricu.

Kanada, u kojoj živi jedna od najvećih ukrajinskih zajednica na svetu, jedna je od zemalja koja najaktivnije podržava poziciju Kijeva na međunarodnoj sceni.

Zelenski zahvalio Trudou

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski zahvalio je kanadskom premijeru Džastinu Trudou zbog stava Kanade da Rusija ne može da se vrati u format G8, saopštila je pres-služba ukrajinskog predsednika.

„Zelenski je zahvalio Džastinu Trudou na spremnosti da se pridržava princpijelne pozicije o neprihvatljivosti povratka Rusije u 'veliku sedmorku', koju je ispoljio još tokom prošlogodišnjeg samita u Kanadi“, navedeno je u saopštenju.

Zelenski i Trudo su se dogovorili da nastave razmatranje načina za suprotstavljanje „agresivnoj politici Rusije“ i zaštitu interesa Ukrajine posle samita G7 u Francuskoj.

Ruski predsednik Vladimir Putin je ranije govorio da Rusija smatra korisnim svaki kontakt sa zemljama G7 i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala