Apsurdni potez Pentagona ima za cilj da potpuno veže ruke Rusiji

CC0 / / Pentagon
Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef Pentagona Mark Esper smatra da bi, u slučaju da se produži Sporazuma o smanjenju strateškog ofanzivnog naoružanja — START-3, on morao da uključuje i sve modele oružja koje poseduje Rusija. Na taj način Vašington traži izgovore i razloge da ne obnovi ovaj dogovor, uvereni su u Moskvi.

Novi šef Pentagona, ocenjuju ruski eksperti, nije objasnio vrlo bitan detalj — na koji način se mogu objediniti rakete obuhvaćene Sporazumom o ofanzivnom naoružanju i one koje spadaju u Sporazum o raketama srednjeg i kratkog dometa. Inicijativa Pentagona da se svo novo rusko naoružanje uključi u START-3 ima za cilj slabljenje ruske odbrane i da veže ruke Rusiji za razvoj novih strateških sistema naoružanja, koji bi osigurali bezbednost u kontekstu povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, ističu ruski eksperti.

U Moskvi ocenjuju da su Esperovi predlozi apsurdni i, u stvari, svedeni na jednostrano rusko razoružanje. Ne isključuje se mogućnost da će START-3 doživeti sudbinu Sporazuma o raketama srednjeg i kratkog dometa, jer SAD uništavaju glavne stubove svetske bezbednosti i, umesto da traže kompromise sa Rusijom, demonstriraju silu.

Šta nudi Vašington?

Rusija i SAD bi trebalo da u bliskoj budućnosti produže Dogovor o strateškom naoružanju, koji ističe 5. februara 2021. godine. Međutim, ruski eksperti su uvereni da ga Vašington neće produžiti, jer je sporazum jedino što Vašington ograničava od povećanja broja nosača nuklearnog oružja i nuklearnih bojevih glava.

Sporazum START, koji su lideri Rusije i SAD Dmitrij Medvedev i Barak Obama potpisali 2010. godine, ostaje jedini trenutni sporazum između zemalja o ograničenju oružja. Sporazum ističe za manje od dve godine, ali američka strana još nije odlučila da li će ga produžiti. Rusija je u više navrata izjavila da je spremna da razgovara o uslovima produženja dogovora, a ruski predsednik Vladimir Putin je upozoravao da SAD ne preduzimaju nikakve korake za očuvanje sporazuma START-3, uprkos činjenici da su predlozi Rusije „na stolu“.

„Sjedinjene Države bi trebalo da razmisle o svojoj odgovornosti za očuvanje svetske bezbednosne strukture. Danas, po mom mišljenju, one traže izgovor da se ne produži START-3. Taj dogovor je bio zaključen pre deset godina, a njegove odredbe opisuju odgovornost strana. Međutim, oni čas nude da se Kina priključi tom sporazumu, a čas govore o tome da u dogovor treba uključiti i najnovije oružje koje ima naša zemlja“, kaže za Sputnjik Jurij Švitkin, zamenik predsednika Komiteta ruske Državne dume za odbranu.

„Za razliku od SAD, koje su svoje sisteme protivraketne odbrane rasporedile u Poljskoj i Rumuniji, Rusija se pridržava međunarodnog prava i pravila igre koje je razvila međunarodna zajednica“, ističe Švitkin.

Rusija otvorena za razgovor

Prema njegovim rečima — optužbe za širenje ruskog nuklearnog potencijala su potpuno neutemeljene, a izjava šefa Pentagona još jednom ukazuje na to da SAD traže različite razloge i izgovore da ne bi obnovile ovaj sporazum.

„Rusija je, u svakom slučaju, otvorena za razgovor, ali, po mom mišljenju, Amerika iznosi apsurdne predloge i izjave o tome da mi povećavamo nuklearni potencijal, što nije tačno. Amerikanci ne doprinose dijalogu“, ističe ruski političar.

Vojni eksperti sumnjaju da će sporazum uopšte biti produžen jer, kako kažu, zadatak SAD nije da ograniče širenje oružja, već da postignu nuklearnu superiornost nad drugim državama.

„Ja imam dozu optimizma prema tome, ali se stepen uverenosti da će START-3 biti produžen — svakim danom smanjuje“, dodao je Švitkin.

Sporazum Novi START ograničava broj strateških nuklearnih bojnih glava na najviše 1550. Takođe, ograničava broj lansera nuklearnih projektila i projektila raspoređenih na kopnu i na podmornicama, kao i nuklearnih bombardera. Sporazumom je utvrđena i zabrana razmeštanja strateškog ofanzivnog oružja van nacionalne teritorije, a dogovor takođe uključuje razmenu telemetrijskih podataka dobijenih tokom testnih lansiranja.

Međutim, ako sporazum ne bude produžen, ili ako umesto njega ne bude zaključen novi dokument — SAD i Rusija će ostati bez jedinog instrumenta uzajamne kontrole.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala