Vučić: Ako za pedalj pomerimo stav SAD, napravili smo malo čudo

Pratite nas
Tokom razgovora sa američkim zvaničnicima bilo mi je važno da iznesem stavove Srbije. Rekao sam da ne dolazi u obzir mogućnost da Albanci dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa. Moguće je da u decembru budu ukinute prištinske takse uz snažan pritisak SAD, , rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Aleksandar Vučić je rekao da je bilo važno da iznese stavove Srbije, jer „ako i za pedalj pomerimo stav Amerike prema Srbiji, napravili smo malo čudo“.

„Ja da prodajem maglu i da govorim da će Amerika odustati od nezavisnosti Kosova, niti sam neozbiljan, niti neodgovoran, niti ću da dajem lažna obećanja građanima“, poručio je Vučić u izjavi za RTS.

Na pitanje kako bi trebalo razumeti saopštenje Stejt departmenta u kome se ohrabruje evropski put Srbije, ali i da je neophodno obnoviti dijalog s Kosovom koji vodi međusobnom priznanju, Vučić je rekao kako vidi da su mnogi koji su u našoj zemlji učestvovali u stvaranju uslova za donošenje odluke o nezavisnom Kosovu i u samoj Prištini i međunarodnoj zajednici u tome pronašli nekakvu veliku novost.

„To nije potpuno novi stav SAD. Oni su 2008. godine priznali nezavisnost Kosova. Amerika je velika sila koja tu odluku neće da promeni. Jedna od dobrih stvari je da oni podržavaju naš evropski put, druga dobra stvar je da oni ne ulaze u to kako bi trebalo da izgleda dogovor, ali je važno da se postigne dogovor između Srba i Albanaca“, naveo je Vučić.

Prema Vučićevim rečima, ono što je loša stvar, a što je drugačije u odnosu na neki prethodni period, ali ne sasvim novo, jeste da SAD traže međusobno priznanje Beograda i Prištine.

„Suštinski, to nije velika novost, to smo negde i očekivali, ali smo negde pod tepih stavljali zahteve zapadnih sila i trudili se da uživamo u sopstvenim mitovima. Naše srpske uši su neretko vrlo nežne da čujemo šta sve misle o Srbiji i odnosima sa Prištinom. Ja sam rekao šta su naši stavovi, rekao sam da mogućnost da Albanci dobiju sve, a da Srbi ne dobiju ništa, da mi njih priznajemo, da takve stvari ne dolaze u obzir, možda sa nekim drugim rukovodstvom“, istakao je Vučić.

Takse ostaju bar do decembra 

Govoreći o taksama, Vučić procenjuje da Priština do kraja novembra, početka decembra neće ukidati takse.

„Prestiž i glasove na Kosovu među Albancima dobijaju oni koji govore najgore o Srbiji i predsedniku Srbije, neretko i o srpskom narodu, tako da je iluzorno očekivati da bilo ko od njih u takvim uslovima traži nešto što je vrlo racionalno, normalno — da se ukinu takse koje su anticivilizacijska mera“, rekao je Vučić.

Moguće je, kaže, da se to dogodi u decembru uz snažan pritisak SAD.

„Kada smo razgovarali sa EU, ljudi iz EU su se konsultovali sa Amerikancima, iako Amerikanci nisu bili za stolom“, kaže predsednik.

Dodaje da Srbija neće menjati format razgovora, niti bilo šta slično.

Ako mislite da bilo ko može da utiče na Prištinu na bilo koji način, a da nisu Amerikanci, onda se mi svi grdno varamo, kaže Vučić.

Predsednik Vučić se tokom trećeg dana boravka u Njujorku sastao sa zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom i izvršnim potpredsednikom Atlantskog saveta Dejmonom Vilsonom. Glavna tema razgovora bilo je Kosovo i Metohija.

Vučić je o tome u utorak razgovarao i sa državnim sekretarom Majkom Pompeom, koji je podržao ukidanje taksi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala