U novom mešanju političkih karata u Italiji svaki scenario je moguć

© AP Photo / Gregorio BorgiaMateo Salvini i Đuzepe Konte tokom obraćanja Kontea u Senatu, u kome je najavio da će podneti ostavku na mesto premijera Italije.
Mateo Salvini i Đuzepe Konte tokom obraćanja Kontea u Senatu, u kome je najavio da će podneti ostavku na mesto premijera Italije. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Posle pada italijanske vlade svaki scenario je moguć, ocenjuje politički analitičar Đovani Orsina, komentarišući napade premijera Đuzepea Kontea na vicepremijera Matea Salvinija.

Konte je, podnoseći ostavku, optužio Salvinija da je neodgovoran i da vlastiti interes stavlja ispred državnog, pokušavajući da iskoristi sopstvenu popularnost.

„Ti napadi su očekivani. Konteova pozicija postaje sve više antisalvinistička. Đuzepe Konte, koji nije profesionalni političar, počeo je da kritikuje Salvinija sa stanovišta principa državnog uređenja. Sve što je rekao o niskoj političkoj Salvinijevoj kulturi — sve je istina, s tim se mogu složiti. Međutim, Konte je postao predsednik italijanskog Saveta ministara, zahvaljujući, između ostalog, i glasovima Matea Salvinija, koje je on dobio baš zbog toga što je političar ’sa ulice‘. Dakle, nešto se ne poklapa kada premijer, koji je postao premijer zahvaljujući glasovima političara ’sa ulice‘, tom istom političaru nakon toga prigovara“, objašnjava Orsina.

Kako je ranije saopšteno, Salvini je na napade Kontea rekao da bi i on isto postupio.

Đovani Orsina ipak smatra da je Salvini u toj krizi mnogo toga stavio na kocku.

„Nisam očekivao drugi odgovor. Salvini je istakao važnost onoga što je već učinio, ali je naglasio da bi sada želeo da krene u drugom smeru — u pravcu izbora, ili da formira kratkoročnu vladu, kako bi razmotrio reformu o smanjenju broja parlamentaraca (sa 945 na 600), a možda i da usvoji novi budžet“, ocenio je stručnjak.

Ankete pokazuju da Salvini i njegova liga uživaju podršku 38 odsto građana, u odnosu na 17 odsto koliko su osvojili na izborima u martu prošle godine. Da se odnos u koaliciji Lige i Pokreta pet zvezdica promenio, pokazali su i izbori za Evropski parlament u maju, na kojima je Liga dobila 34 odsto glasova, a Pokret pet zvezdica 17 odsto. Po oceni eksperata, Salvini sada pokušava da kapitalizuje popularnost koju je stekao mahom antiimigrantskim stavovima.

Međutim, Salvinijevi planovi mogli bi da zakažu ukoliko Demokratska partija i Pokret pet zvezdica formiraju većinu i tako izbegnu nove izbore.

Prema rečima Orsine, prelazni period, u svakom slučaju, neće moći da se izbegne, a postoji mnogo mogućih scenarija za razvoj događaja.

„To je italijanska vlada, u njoj je sve moguće. Savez između Demokratske stranke i Pokreta pet zvezdica veoma je teško zamisliti, pa su izbori najverovatnija opcija. Ali sve se može dogoditi, ne može se isključiti nijedna opcija“, istakao je sagovornik Sputnjika.

On je zaključio da je moguć i novi sporazum između Lige i Pokreta pet zvezdica, ali da su izbori jednostavnija opcija.

„Nakon svega što su rekli jedni drugima, teško ih je zamisliti ponovo zajedno“, ocenio je politički analitičar.

Predsednik Serđo Matarela najavio je da popodne počinje konsultacije s italijanskim partijama, u cilju pronalaženja koalicije koja bi mogla da dobije podršku većine parlamenta. Ako ne bude moguće formiranje nove vladajuće većine, Matarela će raspustiti parlament i raspisati vanredne parlamentarne izbore koji bi mogli da budu održani najranije u oktobru.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala