Tramp: Mnoga pitanja bi se lakše razmatrala da je Rusija u G8

© AP Photo / Alex BrandonDonald Tramp
Donald Tramp - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp ponovo je izjavio da bi bilo mnogo jednostavnije da se razgovara o određenim pitanjima kada bi se Rusija vratila u format G8.

On je ponovio da je Moskva isključena iz grupe vodećih zemalja (sada G7) zbog Krima.

Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je da pitanje povratka Rusije u format G8 nije bio tema razgovora Vladimira Putina i njegovog finskog kolege Saulija Ninistea.

Tramp se ranije složio s predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u SAD. Očekuje se da će američki predsednik postaviti to pitanje na predstojećem samitu u Bijaricu.

Tramp je ranije izjavio da se neće buniti protiv povratka Rusije u grupu vodećih zemalja sveta i obnavljanja njenog rada u formatu G8. On je rekao da veruje da je Rusija bila isključena iz G8 u vreme mandata Baraka Obame, pošto ga je ruski predsednik Vladimir Putin „nadmudrio“.

Putin je ranije rekao da Rusija smatra korisnim sve kontakte sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Rusija je prestala da dobija pozive za sastanke vodećih zemalja sveta nakon događaja na Krimu i u Ukrajini 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala