Rusija i Kina zatražile vanrednu sednicu UN

© AFP 2023 / Drew Angerer/Getty ImagesSednica SB UN u Njujorku
Sednica SB UN u Njujorku - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija će održati vanrednu sednicu zbog raketnog testiranja SAD, kojim se krši Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

„Mi smo, zajedno sa Kinom, danas zatražili održavanje sednice Saveta bezbednosti zbog izjava SAD da imaju planove za izradu i raspoređivanje raketa srednjeg dometa“, rekao je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri UN Dmitrij Poljanski.

On je naveo da će sednica biti otvorena za javnost i održana u četvrtak (u 21.00 po srednjoevropskom vremenu). Na njoj će govoriti i predstavnik generalnog sekretara UN.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara su bile zabranjene. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala