Putin: Završena finska deonica „Severnog toka 2“

© Nord Stream 2 / Uđi u bazu fotografijaRadovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu
Radovi na Severnom toku 2 u Finskom zalivu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da su završeni radovi na finskoj deonici gasovoda „Severni tok 2“ i zahvalio Finskoj za njen pragmatičan pristup tom projektu.

U septembru 2018. godine počela je izgradnja gasovoda „Severni tok 2“ na isključivoj ekonomskoj zoni Finske.

Projekat „Severni tok 2“ podrazumeva izgradnju dva kraka cevovoda ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje, od obala Rusije, preko Baltičkog mora, do Nemačke. Planirano je da bude završen 2019. godine.

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Finske Sauli Ninistjo
Putin: Završena finska deonica „Severnog toka 2“ - Sputnik Srbija
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Finske Sauli Ninistjo

Putin: Očekujemo pozitivno raspoloženje novog evropskog rukovodstva

Ruski predsednik je nakon sastanka s finskim kolegom Saulijem Ninisteom rekao da je Rusija zainteresovana za potpuno obnavljanje odnosa s Evropskom unijom i da očekuje da će novo rukovodstvo EU ispoljiti pozitivan stav prema tome.

„Razgovarali smo, zaista, i o nekim međunarodnim pitanjima. Zainteresovani smo za obnavljanje odnosa s Evropskom unijom u punom formatu. Očekujemo da će novo rukovodstvo Evropske unije ispoljiti pozitivno raspoloženje kada je reč o održavanju uzajamno korisnih partnerskih odnosa s našom zemljom“, rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare s finskim kolegom.

Putin je dodao da Rusija ne juri u Savet Evrope, te da je, ukoliko ne žele da je vide u toj organizaciji, ona spremna da je zaobiđe.

„Što se tiče našeg rada u Savetu Evrope, ne jurimo tamo. Ako tamo ne žele da nas vide, spremni smo da to zaobiđemo. Međutim, oni ljudi za čije interese tako nežno brinete, neće moći da se obrate Evropskom sudu za ljudska prava. Ne mislim da je to najbolji način da se izgradi jedinstvena Evropa od Lisabona do Vladivostoka“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da Rusija i Evropska unija treba jedna prema drugoj da se odnose nepristrasno, da objektivno procenjuju sve što se događa i da traže zajednička rešenja za pitanja od uzajamnog interesa, uključujući i evropske institucije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala