Poglavar UPC podržao Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori

© Sputnik / StringerMitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu
Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Onufrije tokom litije u Kijevu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve, mitropolit Onufrije, uputio je pismo Srpskoj pravoslavnoj crkvi u Crnoj Gori, u kojem je izrazio podršku povodom pritisaka crnogorske vlasti, saopštila je Mitropolija crnogorsko-primorska SPC.

Vlada Crne Gore potvrdila je krajem maja nacrt zakona o slobodi veroispovesti i verovanja i pravnom položaju religioznih zajednica, koji je izazvao oštru kritiku najveće od njih – Mitropolije crnogorsko-primorske SPC.

Mitropolija strahuje da će nakon usvajanja tog zakona u Crnoj Gori početi oduzimanje imovine SPC. Prema odredbama nacrta zakona, država može da proglasi svojim sve religijske objekte za koje crkva nema potvrdu o vlasništvu (praktično sve što je izgrađeno posle 1918. godine), a da ih zatim preda nepriznatoj „Crnogorskoj crkvi“. Taj zakon bi uskoro trebalo da bude razmatran u crnogorskom parlamentu.

„Mi u Ukrajini s dubokim žaljenjem primamo saopštenja o pogoršanju položaja pravoslavne crkve na teritoriji Crne Gore. Vesti koje dolaze do nas govore o opasnosti od nasilnog oduzimanja svetinja i rušenja pojedinih mesta za molitveno poklonjenje, kao i o još mnogo toga što ne može da ne brine naše duše i srca“, naveo je mitropolit Onufrije u pismu.

On je ukazao na to da je Kijev upoznat s inicijativom crnogorskih vlasti, „čiji je cilj usvajanje niza diskriminacionih mera protiv Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve u vezi s pitanjem crkvene imovine“.

Prema rečima poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve, to se događa „na talasu toga što političari i druga zainteresovana lica podržavaju nacionalističko raspoloženje, strano prirodi crkve, kako bi odvojili pravoslavlje u Crnoj Gori od drevne tradicije srpskog naroda“.

„Iskušenja crnogorskih vernika posebno potresaju nas u Ukrajini, gde takođe pojedini predstavnici naše ukrajinske države progone sveto pravoslavlje. Duhovnici i vernici Ukrajinske pravoslavne crkve i dalje preživljavaju sličnu situaciju, u kojoj neki političari, u korist trenutnih interesa svog sveta, nastavljaju da dele telo Crkve Hristove i da unose duh sekularizma u crkveni prostor“, naveo je mitropolit Onufrije.

On je u ime sveštenstva i vernika Ukrajinske pravoslavne crkve izrazio „bratsku molitvenu podršku“ mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i njegovoj pastvi.

Vladika Amfilohije je ranije saopštio da Srpska pravoslavna crkva, njeno sveštenstvo i vernici trpe pritiske crnogorskih vlasti. Predsednik Crne Gore Milo Đukanović je u decembru prošle godine izjavio da će rukovodstvo države insistirati na tome da „autokefalna crnogorska crkva“ postane nezavisna od Srpske pravoslavne crkve.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala