Peskov o obnavljanju G8: Znamo stavove dveju zemalja, da čujemo šta misle ostali

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov rekao je, povodom ideje predsednika SAD i Francuske, Donalda Trampa i Emanuela Makrona da se Rusija vrati u format G8, da su Moskvi za sada poznati stavovi samo dvojice lidera i da je potrebno čuti šta o tome misle ostale države.

„Tamo je mnogo drugih članova ’osmorke‘. Znamo za raspoloženje dvojice. Treba saznati kako su raspoloženi ostali članovi“, rekao je Peskov novinarima.

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov je rekao da će Rusija razmotriti poziv da se vrati u format G8 ukoliko takvog poziva bude.

Predsednik SAD Donald Tramp rekao je ranije da bi bilo mnogo jednostavnije da se razgovara o određenim pitanjima kada bi se Rusija vratila u format G8. On je ponovio da je Moskva isključena iz grupe vodećih zemalja (sada G7) zbog Krima.

Tramp se ranije složio s predlogom francuskog predsednika Emanuela Makrona da pozove Rusiju na samit G7 2020. godine u SAD. Očekuje se da će američki predsednik postaviti to pitanje na predstojećem samitu u Bijaricu.

Tramp je rekao da se neće buniti protiv povratka Rusije u grupu vodećih zemalja sveta i obnavljanja njenog rada u formatu G8. On je rekao da veruje da je Rusija bila isključena iz G8 u vreme mandata Baraka Obame, pošto ga je ruski predsednik Vladimir Putin „nadmudrio“.

Putin je ranije rekao da Rusija smatra korisnim sve kontakte sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Rusija je prestala da dobija pozive za sastanke vodećih zemalja sveta nakon događaja na Krimu i u Ukrajini 2014. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala