Osvajaju li Rusi ovog leta Ameriku — na prepad

© AP Photo / John MinchilloDanil Medvedev po osvajanju mastersa u Sinsinatiju.
Danil Medvedev po osvajanju mastersa u Sinsinatiju. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudeći prema plasmanu prvih deset igrača na ATP listi, Rusija je, uz Španiju, trenutno najveća teniska sila. Danil Medvedev je peti, a Karen Hačanov deveti na listi najboljih tenisera sveta.

Španci Rafael Nadal i Roberto Bautista Agut u proseku su bolje plasirani, na drugom i desetom mestu, ali Rusima na ruku ide mladost najboljih tenisera (23 godine) kao i činjenica da je šestoplasirani na ATP listi, vlasnik nemačkog pasoša Aleksander Zverev — Rus.

Do naglog proboja mladih ruskih tenisera u svetsku elitu došlo je nakon što je Danil Medvedev briljirao na američkoj turneji i osvojio masters u Sinsinatiju, pobedivši u polufinalu najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića. Hačanov je to uspeo prošle godine u finalu mastersa u Parizu.

I Medvedev i Hačanov osvojili su po četiri titule na mastersima.

Međutim, verovatno je još veću senzaciju u Sinsinatiju ove godine napravio je njihov dve godine mlađi zemljak Andrej Rubljov pobedivši u osmini finala najtrofejnijeg tenisera svih vremena — Rodžera Federera. Sledi njujorški grand slem US open kada bi talentovani Rusi mogli konačno da osvoje Ameriku i da se još više popnu na svetskoj teniskoj lestvici.

Apsolutno logično

Bivši selektor Dejvis kup reprezentacije Srbije Bogdan Obradović kaže za Sputnjik da ga čudi kako se ranije nije desilo da ruski teniseri dođu među prvih deset na ATP listi.

Obradović dodaje da poznaje generacije ruskih tenisera od Jevgenija Kafeljnikova i Marata Safina i ističe da je Rusija ozbiljna zemlja koja puno ulaže u sport, ima sjajne trenere i to je nešto što pokazuje da Rusija „treba i mora da dominira u svim sportovima“.

© REUTERS / Aaron DosterRuski teniser Andrej Rubljov proslavlja pobedu protiv Rodžera Federera u osmini finala turnira u Sinsinatiju.
Osvajaju li Rusi ovog leta Ameriku — na prepad  - Sputnik Srbija
Ruski teniser Andrej Rubljov proslavlja pobedu protiv Rodžera Federera u osmini finala turnira u Sinsinatiju.

„Rusi su beskonačno talentovana nacija za sport, kao što smo i mi, i bilo je samo pitanje trenutka kad će sazreti nove generacije. Vrlo sam upoznat sa ruskim tenisom, znam kako se trenira i kako se radi, sjajni su im treneri, baza ruskog sporta je izuzetno ozbiljna, imaju dobru selekciju, tako da je sa te strane uspeh bio samo pitanje trenutka. Ovo što se desilo za mene je apsolutno logična stvar“, objašnjava bivši selektor srpske Dejvis kup reprezentacije.

Kad je reč o daljim karijerama mladih ruskih tenisera koji su „na prepad“ osvojili svet, on naglašava da ih čeka finalno sazrevanje, odnosno najteži korak u tenisu koji tek treba da postignu, a to je osvajanje grend slem titule.

Velika trojka

„U tenisu je sve vrlo čisto, nema sakrivenih stvari. Ako imate talenata kao što imaju Medvedev i Hačanov, ali i Rubljov, kao na kraju krajeva i Aleksandar Zverev, koji je Rus, ali pod nemačkom zastavom, i da pomenem i Šapovalova, rezultati su tu. Međutim, trenutak kad će napraviti svoje pravo sazrevanje je kad osvoje grend slem titulu. Ako se to bude desilo, to će značiti da je i taj poslednji korak učinjen“, ističe Obradović.

Naravno, to uopšte nije lako jer je reč o individualnom sportu u kojem vlada ogromna konkurencija uz veliko psihološko opterećenje, dodaje on i naglašava da ne može svako da osvoji grend slem titulu.

„Svi oni imaju šansu, ali ’velikani‘ i dalje vladaju — Federer, Nadal i Novak. I dalje u ogromnoj meri njih trojica odlučuju ko će da osvoji grend slem. Pojavi se još neki igrač sa strane, kao što su Vavrinka, Čilić, Endi Marej, ali i dalje oni dominiraju“, kaže sagovornik Sputnjika.

Neki novi klinci

Međutim, dolazi novo doba i nove snage.

„Ja im zaista to želim, dobro je i za tenis da se pojave, kako mi to kažemo, neki novi likovi, neke nove face, neki novi šampioni. Ovi Rusi imaju šansu da to budu, ali biće pravi šampioni tek kad uspeju da osvoje grend slem“, zaključuje Obradović.

Uz to, ne bi trebalo zaboraviti da su slavu ruskog tenisa poslednjih dve decenije pronosile teniserke Marija Šarapova i Svetlana Kuznjecova.

© Sputnik / Ekaterina Česnokova / Uđi u bazu fotografijaKuznjecova nikada nije bila kontroverzna ni na koji način, ni politički, ni kao igračica, ni kao ličnost
Osvajaju li Rusi ovog leta Ameriku — na prepad  - Sputnik Srbija
Kuznjecova nikada nije bila kontroverzna ni na koji način, ni politički, ni kao igračica, ni kao ličnost

Šarapova, čiji je najbolji plasman prvo mesto na VTA listi, osvojila je pet grend slem titula u periodu od 2004. do 2014. godine, a Kuznjecova, čiji je najbolji plasman drugo mesto na VTA listi, osvojila je dve titule, 2004. i 2009 godine.

Iako su obe veteranke, Kuznjecova je ostvarila izvanredan rezultat plasiravši se u finale Sinsinatija. Titulu nije odbranila, između ostalog i zbog toga što je njeno igranje na turniru do poslednjeg dana bilo neizvesno, jer je Ambasade SAD kasnila sa izdavanjem vize ruskoj teniserki.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala