Makron: Prvo rešenje ukrajinske krize, pa G8

© Tanjug / DRAGAN KUJUNDZICEmanuel Makron
Emanuel Makron - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Francuske Emanuel Makron je izjavio da bi povratak Rusije u format G8 bez rešenja krize u Ukrajini bila strateška greška za postojeći format G7, prenosi agencija Rojters.

„Mislim da bi reći da bez ikakvih uslova Rusija može sutra da se vrati za pregovarački sto, bilo jednako priznavanju slabosti G7. To bi značilo da sedam zemalja, koje su pre pet godina donele odluku da udalje Rusiju, priznaju neefikasnost te odluke i da se Rusija može vratiti iako se ništa nije promenilo… To bi za nas bila strateška greška“, rekao je Makron.

Agencija prenosi da je predsednik Francuske naveo da bi Rusija mogla da se vrati u G8 uz obavezan uslov — rešavanje krize u Ukrajini.

„U perspektivi će povratak Rusije u G7 biti aktuelan… Znamo da je neophodno da uslov bude izrada rešenja za Ukrajinu na osnovu Minskog sporazuma“, dodao je Makron.

Predsednik SAD Donald Tramp je ranije izjavio da se slaže s predlogom francuskog predsednika da se Rusija pozove na samit G7 2020. godine u SAD. Očekuje se da će Tramp to pitanje postaviti na predstojećem samitu G7 u Bijaricu.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je izjavio da Rusija smatra korisnim sve kontakte sa zemljama „velike sedmorke“ i da ne isključuje mogućnost obnavljanja formata G8.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala