Lavrov: Ideju o Evropi od Lisabona do Vladivostoka podržava i Berlin

© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaRuski i nemački ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas
Ruski i nemački ministri inostranih poslova Sergej Lavrov i Hajko Mas - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov rekao je da izjave predsednika Francuske Emanuela Makrona, u kojima je podržao ideju o jedinstvenoj Evropi od Lisabona do Vladivostoka, podržavaju i u Berlinu.

„U vezi s jučerašnjim pregovorima i izjavama u korist jedinstvene, velike Evrope, od Atlantika do Tihog okeana — to nije samo uverenje predsednika Makrona, takve izjave i uverenja čujemo i od naših nemačkih kolega, od mnogih drugih zemalja Evrope“, izjavio je Lavrov na konferenciji za medije nakon sastanka s nemačkim kolegom Hajkom Masom.

Prema oceni Lavrova, takav stav odražava činjenicu da je dogovor od pre gotovo 30 godina, postignut u okviru OEBS-a, o neophodnosti stvaranja zajedničkog evropskog bezbednosnog i humanitarnog prostora, danas potrebniji nego ikad ranije.

Lavrov je rekao da je danas, „usled čitavog niza subjektivnih faktora, perspektiva formiranja takvog velikog evropskog doma maglovitija nego ranije“, kao i da raste rizik „od fragmentacije tog prostora, koja bi mogla da dovede do toga da se zajednička evropska civilizacija izgubi na globalnoj sceni“.

„Odgovorni političari, prirodno, ne žele da dopuste takav razvoj događaja i zainteresovani su za to da idu putem građenja našeg zajedničkog ekonomskog i humanitarnog prostora i, naravno, prostora u oblasti bezbednosti“, naglasio je Lavrov.

Predsednik Francuske Emanuel Makron je nakon sastanka s ruskim kolegom Vladimirom Putinom na ruskom jeziku napisao post na Fejsbuku o Rusiji, u kojem je naveo da „veruje u Evropu koja se prostire od Lisabona do Vladivostoka“, a da je Rusija „duboko evropska zemlja“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala