Hipersonične rakete bi mogle da se pojave u Americi

© AP Photo / Airman 1st Class Aubree Milks/Vandenberg Air Force BaseLansiranje američke interkontinentalne balističke rakete "Minutmen III" sa vojne baze u Kaliforniji
Lansiranje američke interkontinentalne balističke rakete Minutmen III sa vojne baze u Kaliforniji - Sputnik Srbija
Pratite nas
SAD istražuju mogućnosti razvoja različitih vrsta raketa, koje su ranije bile zabranjene rusko-američkim Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, saopštio je vršilac dužnosti američkog vojnog ministra SAD Rajan Makarti.

„Kada se radi o dometu (raketa) u okviru Sporazuma o raketama, više ne učestvujemo u Sporazumu i, pre svega, gledamo na koji način možemo da iskoristimo trenutnu situaciju — reč je o načinima razvoja raketa za precizni napad i, nesumnjivo, o hipersoničnom oružju. Instaliranje balističke bojeve glave na hiperzvučnu raketu već će biti izvan okvira Sporazuma o raketama. Razmatramo sve te mogućnosti“, istakao je Makarti.

Istovremeno, on nije želeo da komentariše moguće planove o raspoređivanju raketa, koje su ranije bile zabranjene Sporazumom.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama bile su zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala