Gore pluća sveta: U amazonskim prašumama registrovano 72.000 požara (video)

© REUTERS / Nacho DocePožar
Požar - Sputnik Srbija
Pratite nas
Brazilske džungle pogodili su najgori požari u poslednjih pet godina.

Divljina i prirodna područja Brazila, Amazon i Pantanal, pogodili su najgori požari u poslednjih pet godina, saopštio je Nacionalni institut za svemirska istraživanja koji je registrovao više od 72.000 žarišta u periodu od 1. januara do 19. avgusta, što je za 82% više nego u istom periodu 2018. godine.

Samo u avgustu izbilo je 34.278 požara.

Najteže pogođena područja su Amazon, koji zauzima veliki deo severa i severozapada zemlje, a sledi Pantanal, gde takođe u naletima izbijaju požari oko nekih velikih gradova, poput Sao Paula.

Požari se šire u državama Akre, Rondonija, Mato Groso i Mato Groso do Sul, u blizini granica između Brazila, Bolivije i Paragvaja.

© AFP 2023 / Micheal DantasPožari u Brazilu
Gore pluća sveta: U amazonskim prašumama registrovano 72.000 požara (video) - Sputnik Srbija
Požari u Brazilu

Dok pojedinci tvrde da su vremenski uslovi uzrok požara, Institut za zaštitu životne sredine Amazonije ističe da je krčenje šuma poraslo za 66% u odnosu na isti mesec prošle godine, i da je to razlog velikog broja požara.

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro kritikovan je zbog podataka INPE, satelitskih merenja koja su pokazala da se u Amazonu uvećao procenat porasta krčenja šuma tokom prvih meseci njegove vlade.

Sve je više amazonskih požara jer ih drvoseče koriste za prikrivanje ilegalnih radnji i vršenje pritiska na starosedeoce, kaže Klaudinej dos Santos iz Rondonije.

„Gradove u Rondoniji su prekriveni dimom od požara. Ne sumnjam da su ove akcije povezane sa politikom brazilske države“, kaže Santos za Sputnjik.

Prošlog petka, let LATAM-a iz Brazilije morao je da promeni destinaciju, jer je dim iz požara sprečio njegovo sletanje u prestonicu Rondonije, Porto Velho. Avion je sleteo u Manaus, Amazonas.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala