Britanija aktivira 14.500 vojnika na „prvoj liniji fronta“ protiv Rusije

© AP Photo / Emrah GurelGajdaš britanske vojske
Gajdaš britanske vojske - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
U Velikoj Britaniji je formirana nova vojna jedinica — Šesta divizija, a njen zadatak je impresivan — 14.500 vojnika baviće se hibridnim ratom, propagandom i borbom protiv Rusije na onlajn bojnom polju.

Prvi put u poslednjih nekoliko godina povećan je broj takvih jedinica u Oružanim snagama Velike Britanije, a trenutno postoje tri takve divizije, konstatuje politički analitičar Vladimir Kornilov.

Tokom predstavljanja nove jedinice jasno je imenovan glavni protivnik protiv kog će se voditi nemilosrdna borba na svim onlajn frontovima, a to je, naravno, Rusija.

Istovremeno, vojno rukovodstvo otvoreno govori da će „vojnici biti raspoređeni na bojnom polju na društvenim mrežama, suočeni s ruskom sajber-pretnjom“.

Na zvaničnim sajtovima Oružanih snaga Velike Britanije saopšteno je da su vojnici već na prvoj liniji fronta. Ispostavilo se da je London javno objavio rat Rusiji (zasad u virtuelnom svetu) i čak je otvorio front, tvrdi Kornilov.

Neće biti iznenađujuće ako oni nazovu novu diviziju „ruska divizija“, ocenjuje novinar. Štaviše, oni aktivno regrutuju vojnike sa znanjem stranih jezika. Verovatno nije slučajna ni lokacija na kojoj se nalazi sedište Šeste divizije — vazdušna baza u grofoviji Viltšir, koja se nalazi na 20 minuta vožnje od čuvene tajne laboratorije Porton Daun i u neposrednoj blizini Solsberija, koji je poznat po „trovanju“ Sergeja Skripalja i njegove ćerke Julije , podseća on.

Zadaci nove formacije uključuju psihološke i informacione operacije u virtuelnom prostoru, a poseban naglasak je stavljen na društvene mreže. To su zapravo te iste „fabrike trolova“ za koje optužuju Rusiju. Štaviše, reč je o fabrikama koje su deo strukture Oružanih snaga i koje se zvanično bore protiv Rusije, smatra autor članka.

Borba protiv „ruskih lažnih vesti“

Jedna od dužnosti nove divizije jeste i borba protiv „lažnih vesti“, koje, kako kažu, slabe odbrambene sposobnosti Velike Britanije.

Kornilov ističe da su skoro sva britanska štampana izdanja, koja su pisala o formiranju nove jedinice, navela da je njen zadatak borba protiv „lažnih vesti“, za šta su ponovo optužili Rusiju. Kao primer naveli su navodno neistinite tvrdnje o nedoličnom ponašanju britanskih vojnika u Hrvatskoj.

Međutim, hrvatski listovi („Slobodna Dalmacija“ i „Jutarnji list“) detaljno su opisali, blago rečeno, neprimereno ponašanje britanskih vojnika u Zadru za vreme vojnih vežbi NATO-a, koje su održane u junu.

Kako je saopšteno, Britanci su se ponašali kao pravi huligani, maltretirali su meštane i lokalne devojke, nisu plaćali račune u restoranima i vređali su prolaznike. To su bili izveštaji sa mesta događaja, sa spiskom svedoka, intervjui sa očevicima i slično.

„Kakve veze sa tim imaju ruski mediji“, pita se Kornilov.

Opravdanje za povećani budžet

Pojedini britanski mediji su ipak pomenuli te incidente, pozivajući se na hrvatske medije. Najtiražniji britanski list „San“ čak je objavio izvinjenje Ambasade Velike Britanije zbog ponašanja svojih vojnika, u kojem je naglašeno da je pet vojnika službeno optuženo i kažnjeno odlukom hrvatskog suda, navodi autor teksta.

Dakle, i čuvari zakona i Ambasade Velike Britanije priznali su da su informacije o huliganstvu britanskih vojnika istinite, a ne lažne.

Međutim, sada se ispostavilo da je formirana jedinica koja će se boriti protiv te istine, koja šteti imidžu kraljevske vojske, primećuje Kornilov.

Jasno je da se sve priče o „zlonamernim Rusima“ šire samo sa jednim ciljem, a to je da se opravdaju povećani finansijski troškovi vojske, tvrdi ruski analitičar.

On navodi podatak da je do 2013. godine britanski budžet za odbranu pao ispod 42 milijarde funti. Sada se on stalno povećava, a za sledeću godinu je planirano da premaši 50 milijardi.

Međutim, ne zahteva samo vojska veći budžet. Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant je ubrzo nakon skandala u Hrvatskoj najavio izdvajanje dodatnih 18 miliona funti za borbu protiv „ruskih lažnih vesti“ u istočnoevropskim zemljama. Posebno je izdvojio Balkan, rekavši da će tim novcem podržati tamošnje „slobodne novinare“. Oni neće pisati o „štetnoj istini“ o huliganstvu britanskih vojnika, nego o „korisnoj istini“ o Rusiji, zaključuje autor članka.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala