7 na 1 — da li se sprema zamka Rusiji

© AP Photo / Sergey PonomarevZastave zemalja-članica i logo G8 na samitu u Sankt Peterburgu 2006.
Zastave zemalja-članica i logo G8 na samitu u Sankt Peterburgu 2006. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija bi mogla da se vrati u G8 u slučaju da postane G10, smatra šef komiteta Saveta Federacije za međunarodne poslove Konstantin Kosačov.

„Po mom mišljenju, povratak Rusije u ’sedmorku‘ bi imao smisla ako se izbegne zamka ’sedam protiv jedan‘. Zato je potrebno šire posmatrati tu situaciju. Šta ako se predloži da se razmisli o većoj modernizaciji ovog formata na račun pridruživanja naših kineskih i indijskih partnera?“, napisao je Kosačov na Fejsbuku, komentarišući izjavu predsednika SAD o mogućem povratku Rusije u G8.

Po mišljenju senatora, uzimajući u obzir obim ekonomije i uticaj na svetsku politiku, Kinu i Indiju treba priključiti ovom formatu. Ove države, za razliku od Rusije, nikad nisu ni dobijale poziv za G7.

Što se tiče Trampove izjave, senator ne vidi razloga za radost.

„Rusija se nalazi pod sankcijama država ’sedmorke‘ i hipotetički povratak naše države u ovaj format, pod istim okolnostima, značio bi namerno priznanje nejednakosti prava i mogućnosti učesnika. Naravno, za Rusiju to ne može biti dopustivo“, objasnio je on.

Čak i ako se pretpostavi da će sankcije biti ukinute, format „osmorke“ će ipak za Rusiju ostati krajnje neudoban, jer će i dalje biti prisutna formula „sedam plus jedan“, tvrdi Kosačov.

„Kolektivno će nas ubeđivati da priznamo sve lepote zapadnog poretka i stupimo u redove pristalica liberalizma. Stavljaće u drugi plan naše nacionalne interese i interese naših partnera u trećim državama, pre svega na Istoku, ali ne samo tamo“, naveo je senator.

On smatra da je tokom devedesetih godina, u periodu predsedništva Borisa Jeljcina, „sedmorka“ skoro uspela da to dobije od Rusije.

„Oni će to i u budućnosti pokušavati. Zato se u potpunosti slažem sa Vladimirom Putinom da za Rusiju ’sedmorka — osmorka‘ nije cilj sama po sebi cilj, nećemo nikoga moliti. Kao i sa njegovom drugom tezom — da dijalog u bilo kom formatu, ali u ravnopravnim uslovima i uz uzajamnu korist, ne odbacujemo“, izjavio je Kosačov.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala