Vučić posle sastanka sa Pompeom: Srbija može da računa na podršku Amerike (foto)

© SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJEAleksandar Vučić i Majk Pompeo
Aleksandar Vučić i Majk Pompeo - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Njujorku su večeras razgovarali predsednik Srbije Aleksandar Vučić i američki državni sekretar Majk Pompeo, koji je posle sastanka na društvenim mrežama napisao da je sa Vučićem imao produktivne razgovore o dijalogu Beograda i Prištine i pristupanju Srbije EU. Vučić je posle sastanka izjavio da Srbija može da računa na američku podršku.

Vučić je rekao da je Majk Pompeo želeo da čuje šta je to što Srbija misli, pre svega po pitanju rešavanja kosovskog problema.

„Rekao sam, čini mi se na najkraći način, koja je to pozicija Srbije“, rekao je predsednik Vučić u izjavi za RTS.

Predsednik Srbije je zamolio američku administraciju da pokuša, iako je to i do sada činila, da još snažnije utiče na kosovsko-metohijske Albance da ukinu takse koje su nametnute pre skoro godinu dana.

„I po tom pitanju nema sumnje da imamo američku podršku, jer i oni misle da je važno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, da bismo mogli na svaki način i po svaku cenu da sačuvamo mir, gledamo u budućnost i unapređujemo našu ekonomiju“, istakao je on.

© Tanjug / SLUZBA ZA SARADNJU S MEDIJIMA PREDSEDNIKA SRBIJEAleksandar vučić i Majk Pompeo
Vučić posle sastanka sa Pompeom: Srbija može da računa na podršku Amerike (foto) - Sputnik Srbija
Aleksandar vučić i Majk Pompeo

To je bio glavni deo sastanka, kazao je Vučić.

„Ja sam govorio i o važnosti zaštite naših sakralnih objekata na KiM, posebno imajući u vidu poslednje slučajeve koji se na Kosovu događaju“, napomenuo je on.

Vučić je govorio i da je Srbija spremna da, čim se takse ukinu, krene u otvoreni politički dijalog sa Albancima, bez obzira što to ne donosi političke poene nikome iz vlasti u centralnoj Srbiji.

On je naglasio da nije važna politička cena koju morate da platite, jer ljudi u Srbiji ne vole da slušaju stvari koje imaju veze sa realnošću, već sa mitovima.

„Od naših odnosa kao dva najveća naroda na Zapadnom Balkanu zavisi budućnost regiona. Što pre pronađemo dogovor osiguraćemo budućnost za ljude“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je istakao da je zadovoljan zbog činjenice da mu se čini da je ono što je govorio izazvalo pažnju sekretara Pompea.

„Verujem da će Amerika još snažnije želeti da se na različite načine uključi u rešavanje problema u regionu iz kojeg mi dolazimo“, naglasio je Vučić.

„Normalizacija odnosa sa Kosovom će ojačati stabilnost i prosperitet Srbije, Zapadnog Balkana i transatlantske zajednice“, naveo je Pompeo na Tviteru.

Sastanak Vučića i Pompea trajao je oko dva sata, duže nego što je bilo predviđeno.

Informaciju o sastanku sa predsednikom Vučićem Pompeo je objavio na Tviteru i Instagramu uz fotografiju sa sastanka.

​Predsednik Srbije je na svom profilu „BudućnostSrbijaAV“ na Instagramu na početku sastanka objavio informacije o sastanku i tri fotografije.

Analitičari taj susret vide kao vrlo značajan kada je reč o uključivanja SAD u rešavanje kosovskog problema i pravca u kojem će se odvijati nastavak dijaloga, ali i tražiti moguće rešenje, preneo je Tanjug.

View this post on Instagram

Susret u Njujorku - predsednik Vučić i državni sekretar SAD Majk Pompeo.

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav) on

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala