Ubrzava se carinski postupak između Srbije i Severne Makedonije

© Tanjug / Dragan KujundžićGranični prelaz Preševo - Tabanovce
Granični prelaz Preševo - Tabanovce - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Skoplju je potpisano pet protokola u vezi sa sprovođenjem Sporazuma o zajedničkoj kontroli na prelazu Preševo-Tabanovce, čija bi primena trebalo da počne za manje od nedelju dana.

Zamenik direktora Uprave carina Veselin Milošević i Đoko Tanasoski, direktor Carinske uprave Severne Makedonije potpisali su Protokol kojim su u okviru pomenutog Sporazuma preciznije uređena sva pitanja koja se tiču zajedničke carinske kontrole, kako u putničkom tako i u teretnom saobraćaju.

Za putnike i teretnjake koji iz Srbije idu ka Severnoj Makedoniji granične službe Srbije će sprovoditi izlaznu kontrolu na teritoriji Severne Makedonije na graničnom prelazu Tabanovce, dok će za one koji putuju iz Severne Makedonije ka Srbiji izlazna kontrola makedonskih graničnih službi biti sprovođena na teritoriji Srbije, na graničnom prelazu Preševo.

Tokom susreta dve delegacije konstatovano je da su Srbija i Severna Makedonija strateški povezane, te da će već 26. avgusta 2019. godine, biti potpisan i Sporazum o uzajamnom priznavanju statusa Ovlašćenog privrednog subjekta (AEO).

To će dodatno ubrzati carinski postupak, smanjiti troškove i zadržavanja na granici, čime će biti načinjen veliki korak u pravcu olakšavanja prekogranične trgovine, jer će kompanije koje imaju taj status, iste benefite moći da uživaju i van granica zemlje u kojoj su ga stekle.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala