Simonjanova pozvala Zelenskog da Višinskog pusti u kućni pritvor

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaGlavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Glavna urednica novinske agencije „Rusija sevodnja“ i televizije RT Margarita Simonjan pozvala je predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da pusti urednika portala RIA Novosti Ukrajina Kirila Višinskog.

„Poštovani Vladimire Aleksandroviču, za nedelju dana, 27. avgusta, biće tačno 100 dana kako radite kao predsednik Ukrajine. Još uvek imate vremena da donesete ispravnu i, možda, strateški najvažniju odluku — da Kirila pustite barem u kućni pritvor ili uz jemstvo“, napisala je Simonjanova na svojoj stranici na Tviteru.

​Novinarka se takođe požalila da je danas ponovo odgođeno ročište na sudu zbog žalbe na produženje hapšenja Višinskog. 

Slučaj Kirila Višinskog

Urednik portala RIA Novosti Ukrajina priveden je u Kijevu 15. maja 2018. godine. On je optužen da je podržavao samoproglašene republike Donbasa i za veleizdaju, za šta mu preti kazna do 15 godina zatvora.

Sâm Višinski smatra da su optužbe protiv njega laž i manipulacija: on je naglasio da mu tokom njegovog rada na mestu glavnog urednika RIA Novosti Ukrajina Služba bezbednosti Ukrajine (SBU) nijednom nije upućivala nikakve pritužbe.

Za vreme jednog ročišta na sudu novinar se obratio za pomoć Vladimiru Putinu i izjavio da će se odreći ukrajinskog državljanstva. 

Sud je ranije više puta produžavao meru zadržavanja novinaru ili odlagao saslušanje: odbrana i mnogi eksperti smatraju da ukrajinsko tužilaštvo namerno odlaže postupak.

Reakcije u Rusiji i svetu

Od trenutka hapšenja novinara u njegovu odbranu ustale su i ruske i strane kolege. Proletos je više od 250 predstavnika medija iz Rusije i celog sveta potpisalo apel Vladimiru Zelenskom sa pozivom na puštanje Višinskog.

Oko Ambasade Ukrajine u Moskvi više puta su održane akcije u njegovu podršku. Ruski lider je nazvao ovu situaciju neviđenom, naglašavajući da je Višinski uhapšen zbog svoje profesionalne delatnosti.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije je, sa svoje strane, Kijevu uputilo protestnu notu sa zahtevom da se prekine nasilje nad predstavnicima štampe. Zabrinutost su izrazili i predstavnici OEBS-a: tako je predstavnik ove organizacije za slobodu medija Arlem Dezir nakon još jednog produženja pritvora Višinskom pozvao Kijev da ga oslobodi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala