Pentagon: Razvoj nove rakete počeo u februaru

© AP PhotoZgrada Pentagona
Zgrada Pentagona - Sputnik Srbija
Pratite nas
Razvoj nove krstareće rakete kopnenog baziranja počeo je u Sjedinjenim Američkim Državama u februaru 2019. godine, a sistem će ući u upotrebu za nekoliko godina, saopštila je za Sputnjik pres-služba Pentagona.

„U okviru sveobuhvatnog odgovora na narušavanja Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa od strane Rusije, Sjedinjene Američke Države su objavile da će krajem 2017. godine započeti istraživanja i razvoj koncepata konvencionalnih raketa kopnenog baziranja prema Sporazumu. Nakon što su Sjedinjene Američke Države obustavile svoje obaveze prema Sporazumu, Ministarstvo odbrane započelo je u februaru 2019. godine idejni projekat sistema krstarećih i balističkih raketa kopnenog baziranja”, rekao je portparol pres-službe, potpukovnik Robert Karver.

On je podsetio da su Sjedinjene Američke Države ranije izjavile da će se nakon povlačenja iz Sporazuma o likvidaciji raketa baviti istraživanjem i razvojem konvencionalnih krstarećih raketa kopnenog baziranja i balističkih raketa.

„Ovaj test pokazuje posvećenost Sjedinjenih Američkih Država istraživanjima i razvoju. Razvoj konvencionalnog (nenuklearnog) krstarećeg raketnog sistema kopnenog baziranja je u ranoj fazi testiranja i proći će godine pre nego što bilo koji operativni sistem bude spreman za upotrebu“, naglasio je Karver.

On je dodao da će Pentagon nastaviti da testira raketne sisteme „prema potrebi“, kako bi se utvrdile mogućnosti realizacije projekta i njegove potencijalne koristi za američku nacionalnu odbrambenu arhitekturu.

Portparol Pentagona je istakao da Vašington ranije nije testirao rakete kopnenog baziranja dometa većeg od 500 kilometara. 

Američko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da je za raketnu probu upotrebljen lanser Mk-41, ali različite konfiguracije od onog postavljenog u američkog bazi u Rumuniji.

„On nije bio iste konfiguracije kao na sistemu ’Egis ašor‘, koji je čisto odbrambeni“, precizirao je Karver.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Dejstvo Sporazuma okončano je 2. avgusta, a prema njemu su bile zabranjene rakete dometa 500 do 5.500 kilometara. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „Tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Komentarišući američke raketne probe, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije skrenulo je pažnju na činjenicu da je u probnom lansiranju unapređene rakete „Tomahavk“ korišćen univerzalni lanser Mk-41. Moskva je to ocenila kao „očigledno novu potvrdu da su ovi lanseri predviđeni za lansiranje ne samo raketa-presretača, već i krstarećih raketa“, što je predstavljalo narušavanje Sporazuma o likvidaciji raketa i na šta je ruska strana više puta ukazivala.

Raskidanje Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, jednog od stubova globalnog sistema strateške stabilnosti, dogodilo se nakon što su Sjedinjene Američke Države odlučile da se iz njega povuku, navodno zbog kršenja od strane Rusije, koju je Vašington optužio za razvoj i testiranje zabranjene rakete 9M729. Moskva tvrdi da raketa ima domet manji od 500 kilometara.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala