Pentagon: Još nema odluke o raspoređivanju krstarećih raketa

CC BY 2.0 / Flickr / Paulo O / Pogled na Pentagon
Pogled na Pentagon - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sjedinjene Američke Države nisu donele odluku gde i kada bi mogle biti raspoređene nove krstareće rakete kopnenog baziranja čija su testiranja počela ovih dana, saopštila je pres-služba Pentagona za Sputnjik.

„Sistem je u početnoj fazi razvojnog testiranja. Nisu donete nikakve odluke u vezi sa razmeštanjem bilo kojeg takvog sistema. Sve odluke će se donositi u bliskoj konsultaciji sa našim saveznicima i partnerima i komandantima naših borbenih jedinica“, objasnio je portparol Pentagona, potpukovnik Robert Karver.

Početkom godine Vašington je objavio saopštenje o jednostranom povlačenju iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, optužujući Rusiju za dugoročno kršenje tog sporazuma. Moskva odbacuje sve optužbe. Početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je zakon o obustavljanju Sporazuma. Rusija je više puta izjavljivala da se u potpunosti pridržava Sporazuma o likvidaciji raketa. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov izjavio je da su američke optužbe neosnovane.

Putin je takođe naveo da svi predlozi Rusije o razoružanju „ostaju na stolu, a vrata otvorena“, ali je i naredio da ruski zvaničnici ne iniciraju nikakve pregovore o tom pitanju. Osim toga, ruski lider je izjavio da će, ukoliko se dobiju pouzdane informacije da su Sjedinjene Američke Države završile razvoj i započele proizvodnju odgovarajućih sistema, Rusija biti primorana da započne razvoj sličnih raketa. Međutim, Putin je napomenuo da Rusija neće raspoređivati rakete srednjeg i kratkog dometa kopnenog baziranja u onim regionima u kojima ne budu raspoređene američke rakete.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara su bile zabranjene. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala