Pala vlada u Italiji

© AP Photo / Andrew MedichiniItalijanski premijer Đuzepe Konte
Italijanski premijer Đuzepe Konte - Sputnik Srbija
Pratite nas
Italijanski premijer Đuzepe Konte podneo je danas ostavku.

Konte je to saopštio na sednici parlamenta, na kojoj je trebalo da se glasa o nepoverenju vladi, što je pre 12 dana zatražio ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini.

Pre nego što je saopštio da podnosi ostavku, Konte je izjavio da će Salvinijeva odluka imati velike posledice na zemlju i njenu ekonomiju.

„Dragi prijatelji iz Pokreta pet zvezda, ovde se završava rad naše vlade. Po završetku sednice i zvanično ću predati ostavku predsedniku Serđu Matareli“, rekao je Konte.

Konte je optužio Salvinija da je kršio svoje obaveze i da se vodio ličnim interesima i interesima svoje stranke, ponašajući se politički neodgovorno.

Ostavka premijera ne znači da će u Italiji automatski biti održani novi izbori, jer predsednik Matarela može da odredi novog mandatara ili da raspiše izbore.

© AP Photo / Gregorio BorgiaMateo Salvini i Đuzepe Konte tokom obraćanja Kontea u Senatu, u kome je najavio da će podneti ostavku na mesto premijera Italije.
Pala vlada u Italiji - Sputnik Srbija
Mateo Salvini i Đuzepe Konte tokom obraćanja Kontea u Senatu, u kome je najavio da će podneti ostavku na mesto premijera Italije.

Inicijativu Salvinijeve desničarske Lige za održavanje novih izbora podržavaju Forca Italija Silvija Berluskonija i krajnje desna partija Italijanska braća.

Pokret pet zvezda, aktuelni partner Lige u vladajućoj koaliciji, navodno pregovara sa strankom levog centra, Demokratskom partijom, o formiranju nove vlade.

Ukoliko bude postignut dogovor o novoj parlamentarnoj većini, predsednik Matarela bi mogao da odluči da postavi novu vladu bez izbora.

On bi takođe mogao da poveri novoj vladi na usvajanje ključni zakon o budžetu, ukoliko poslanici odluče da ga podrže.

Krizu na italijanskoj političkoj sceni pokrenuo je Salvini kada je pozvao na prevremene izbore, navodeći da vladajuća većina sa Pokretom pet zvezdica više ne postoji, navodi Tanjug.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala