Merkelova: Istinski ujedinjena Evropa uključuje Zapadni Balkan

© AP Photo / Czarek SokolowskiAngela Merkel
Angela Merkel - Sputnik Srbija
Pratite nas
„Evropa će biti istinski ujedinjena samo kada sve zemlje Zapadnog Balkana postanu članice Evropske unije“, poručila je danas nemačka kancelarka Angela Merkel.

Izjava nemačke kancelarke predstavlja još jednu potvrdu posvećenosti Berlina proširenju Evropske unije, što je nepopularna ideja među nekim članicama EU i među mnogim biračima u zapadnoj Evropi, prenosi evropsko izdanje portala „Politiko“.

Merkel je govorila u Mađarskoj na obeležavanju 30. godišnjice takozvanog „Panevropskog piknika“, simboličnog događaja, koji je doveo do masovnog egzodusa stanovnika Istočne Nemačke na Zapad i do konačnog pada Gvozdene zavese i približavanja zapadne i istočne Evrope.

Međutim, nemačka kancelarka je naglasila da evropsko jedinstvo neće biti zaokruženo, sve dok se ceo zapadni Balkan ne pridruži Evropskoj uniji.

„Ako posmatrate stvari geostrateški i ako pogledate mapu, možete videti da će Evropa biti istinski ujedinjena samo sa državama zapadnog Balkana“, rekla je Merkelova novinarima u mađarskom gradu Šopronu, a preneo je „Glas Amerike“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala