Peking: Američke raketne probe dovešće do nove trke u naoružanju

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPeking
Peking - Sputnik Srbija
Pratite nas
Jednostrani potezi Vašingtona u vezi sa testiranjem krstarećih raketa kopnenog baziranja dovešće do globalne trke u naoružanju i negativno se odraziti na globalnu stabilnost, izjavio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang.

„Ovakvi postupci svedoče o težnji Vašingtona da jednostrano obezbedi vojnu superiornost. To će dovesti do još jednog talasa trke u naoružanju, eskalaciji oružanih sukoba u svetu i imaće izuzetno negativan uticaj na regionalnu i globalnu bezbednost“, rekao je on na redovnom brifingu.

Portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine pozvao je Sjedinjene Američke Države da odustanu od hladnoratovskog načina razmišljanja, pokažu uzdržanost u razvoju naoružanja, štite postojeći sistem kontrole naoružanja i učine više kako bi obezbedile globalnu stratešku ravnotežu i stabilnost.

Pentagon je 19. avgusta saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta. Sporazum je prestao da važi 2. avgusta, a prema njegovim odredbama rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara su bile zabranjene. Pentagon je kasnije potvrdio za Sputnjik da je testirana modifikacija krstareće rakete „tomahavk“ predviđena za pogađanje kopnenih ciljeva.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala