Kamen — sačuvano sećanje na početak vremena (video)

© Foto : Privatna arhivaUmetnička dela od kamena
Umetnička dela od kamena - Sputnik Srbija
Pratite nas
Šesta međunarodna izložba „Kamen u arhitekturi i umetnosti“, u organizaciji Udruženja „Kamena kolonija“, okupila je umetnike iz zemlje i inostranstva koji svoja umetnička dela stvaraju u kamenu i kao takva je jedinstvena u Srbiji i regionu.

Vajar Tatjana Karavelić i geolog Zoran Đajić, autori ove izložbe, otkrili su u razgovoru za emisiju „Orbita kulture“ šta se sve nalazi u okviru 120 radova koje će beogradska publika moći da pogleda do 5. septembra u Galeriji RTS-a, ali i koliki je značaj ovog prvobitnog zemaljskog elementa u umetnosti.

Bez kamena se ne može

„Kamen je osnov u delatnosti čoveka i bez njega se ne može živeti. Imamo priču vezanu za duhovnost i za delatnost čoveka. Prvi zapisi, prve impresije čovek je kamenom zapisao po pećinama u kojima je živeo. Mleo je kamen da bi dobio onu boju kojom je crtao životinje i utiske iz svog okruženja“, objašnjava Đajić za Sputnjik i dodaje da smo mi, hteli-ne hteli, okruženi kamenom.

„Danas znamo šta je baza svakog aspirina — mleveni mermer, kalcijum karbonat. Papir ne može da se proizvede bez kamena. Sve je zapisano u kamenu. Danas čitamo istoriju čovečanstva zahvaljujući kamenu. Da stubovi u Partenonu nisu bili od kamena nego od drveta, davno bi izgoreli“, precizira geolog.

© Foto : Privatna arhivaEnterijer urađen u kamenu
Kamen — sačuvano sećanje na početak vremena (video) - Sputnik Srbija
Enterijer urađen u kamenu

Od realizma do apstrakcije 

Postavka „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ je međunarodnog tipa. Učesnici dolaze iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Španije, Kine, Japana i Perua. Na pitanje da li se umetnost u kamenu razlikuje od podneblja do podneblja, Karavelićeva ističe da je to bitna stavka koja se odražava na umetnička dela.

„Primećuju se različiti smerovi izražavanja. Na ovoj izložbi možemo da vidimo različite stilove. Od realizma u kamenu, do apstraktnog izražavanja, konceptualne umetnosti…“, naglašava umetnica za Sputnjik.

Bik iz Brazila 

Prema Đajićevim rečima, svaki komad kamena u sebi nosi milenijume istorije.

„Za skulpturu jednog bika doterali smo komad kamena iz Brazila težine 18 tona, a star je preko milijardu godina. Sad zamislite šta je ta stena sve doživela tokom svog postojanja. Bez interakcije umetnika i kamena ne postoji dobro delo. Postoje samo loša dela“, zaključuje Đajić.

Izložba „Kamen u arhitekturi i umetnosti“ podeljena je tematski u tri oblasti: arhitektura i dizajn u kamenu, skulptura u kamenu i mozaik u kamenu sa jednim ciljem — promovisanje kamena kao najstarijeg i najvažnijeg materijala, čija uloga ostaje neprevaziđena bez obzira na stalno pojavljivanje i eksperimentisanje sa novim materijalima.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala