Dodik: Neću glasati za ANP, NATO za Srbe neprihvatljiv

© Tanjug / SAVA RADOVANOVICMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
Milorad Dodik, srpski član Predsedništva BiH, izjavio je danas da neće glasati za Godišnji nacionalni plan (ANP) i istakao je da je NATO za Srbe neprihvatljiv.

Trojica članova Predsedništva BiH, Željko Komšić, Dodik i Šafik Džaferović, odlučili su da otkažu za danas zakazane dve sednice tog tela, na kojima je trebalo da se odlučuje o ANP, koji je korak ka integraciji BiH u NATO, i o izboru mandatara za sastav novog Saveta ministara.

Nakon te odluke, Dodik je rekao da nije imao ništa protiv toga da se Godišnji nacionalni plan nađe na dnevnom redu današnje sednice Predsedništva BiH, ali da bi glasao protiv.

„Nema potrebe da razgovaramo o ANP-u, to se neće desiti, srpska strana i ja nećemo glasati za to. NATO je za nas neprihvatljiv. Član 3 Sporazuma o principima za formiranje vlasti na nivou BiH je bio okvir za rešavanje tog pitanja. Mi Srbi imamo ranije donesene odluke, koje ne mogu biti poništene“, rekao je Dodik, a prenosi RTRS.

Naveo je da je, nakon odluke o skidanju sa dnevnog reda ANP-a, bilo iluzorno održati vanrednu sednicu, na kojoj je trebalo da bude izabran mandatar za novi Savet ministara.

BiH još nije formirala Savet ministara, iako je prošlo deset meseci od Opštih izbora u toj državi, pa je Dodik ponovo ukazao na potrebu hitnog formiranja tog saveta.

Dodik je naveo da nije u pitanju „kupovina vremena“, da se sadašnjom situacijom ništa ne rešava i da BiH ulazi u novi zastoj.

On je jasno poručio da se u njegovom mandatu neće desiti glasanje o ANP-u.

Dodao je i da je neprihvatljiva i odrednica „nacionalni“ u Godišnjem nacionalnom planu, zato što u BiH postoje tri konstitutivna naroda, a ne nacija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala