Auto-put „Vožd Karađorđe“ — trasa, cena, dužina

© Tanjug / ZORAN ZESTICNaplatna rampa
Naplatna rampa - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi Šumadijski koridor, odnosno auto-put „Vožd Karađorđe“, biće dug između 220 i 270 kilometara. Koštaće između 1,7 milijardi i dve milijarde evra, u zavisnosti od profila i priključaka na ostale koridore, navodi potpredsednica Vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Auto-put „Vožd Karađorđe“ će biti u obliku slova ipsilon.

Sa jedne strane će ići trasom Mladenovac–Orašac–Aranđelovac, sa druge Lazarevac–Aranđelovac, gde će se spojiti, odakle će ići dalje ka Rači, Svilajncu, Despotovcu i Boru, rekla je Mihajlovićeva za Tanjug.

Ministarka je naglasila da izrada projektno-tehničke dokumentacije neće trajati godinu i po dana, kako je videla da su rekli u „Koridorima Srbije“, već mnogo kraće kako bi što pre počela gradnja.

Ona je dodala da će „Vožd Karađorđe“ biti šesti auto-put koji treba da počne da se gradi ove i naredne godine.

„Dužina koridora je 220 kilometara, a ukoliko želimo da taj koridor spojimo sa Koridorom 10 kod Malog Požarevca i sa Koridorom 11, odnosno auto-putem ’Miloš Veliki‘, onda će taj auto-put biti dugačak 270 kilometara“, otkrila je Mihajlovićeva.

Ministarka je rekla da još ne može da saopšti preciznu procenu vrednosti investicije.

© Tanjug / ZORAN ZESTICNaplatna rampa
Auto-put „Vožd Karađorđe“ — trasa, cena, dužina - Sputnik Srbija
Naplatna rampa

„Ako se ide više na brzu saobraćajnicu i ukoliko nemamo priključke na auto-puteve koje sam pomenula, onda bi taj iznos mogao da ide između 1,7 milijardi i dve milijarde, odnosno 2,3 milijarde ukoliko bude potpuno auto-put (sa šest traka). Ukoliko imamo priključke na Koridor 10 i na ’Miloš Veliki‘, vrednost investicije će biti veća od dve milijarde evra“, objasnila je ministarka, preneo je RTS.

Uskoro radna grupa 

Mihajlovićeva je najavila da će vrlo brzo na sledećoj sednici Vlade biti formirana radna grupa za realizaciju projekata koji kreću da se rade „od nule“.

Kako je rekla, da bi tako veliki projekti mogli da se rade od samog početka, svi važni akteri moraju da budu u njoj, od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, koje će voditi radnu grupu, do Ministarstva finansija, „Koridora Srbije“, koji će biti investitor, instituta...

„Već za par meseci ćemo imati precizniji okvir o samoj ruti auto-puta ’Vožd Karađorđe‘ kada je reč o manjim mestima, ali i procenu investicije“, istakla je Mihajlovićeva.

Ona je kazala da je novi auto-put veoma važan za Srbiju i da je ime „Vožd Karađorđe“ izabrano pošto je narod taj pravac nazivao Šumadijski koridor.

Novi auto-put „Vožd Karađorđe“ će se graditi u okviru novog investicionog ciklusa, navela je Mihajlovićeva i dodala da se ove godine završavaju Koridor 10 i deo Koridora 11 i da je pokretanje novih investicija veoma važno pošto su one zamajac privrednog razvoja zemlje.

Dodala je da će u samo nekoliko godina novi investicioni ciklus biti vredan više od deset milijardi evra, kao i da će on biti nastavljen, zbog čega će njegova ukupna vrednost iznositi više od 15 milijardi evra.

Planirani projekti 

Srbija planira da počne gradnju auto-puta od Sremske Rače do Kuzmina, na auto-putu Beograd–Sarajevo, i Moravskog koridora od Pojata do Preljine, koji će povezati Koridor 10 i Koridor 11 i oko 500.000 ljudi u centralnoj Srbiji.

U planu su i izgradnje auto-puta i brze saobraćajnice Ruma–Šabac–Loznica, auto-puta Niš–Merdare, od Niša do Pločnika, i auto-puta Novi Beograd – Surčin, u okviru Koridora 11, Fruškogorskog koridora, brzih saobraćajnica od skretanja za Požarevac do Donjeg Milanovca i od Paraćina do Zaječara...

Radovi na deonici Preljina–Požega na Koridoru 11 ka Crnoj Gori već su započeti, a ove godine treba da bude završena deonica Surčin–Obrenovac, kao i istočni krak Koridora 10 od Niša do Dimitrovgrada.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala