Albanski funkcioneri složni: Stvorili smo nezavisnu Crnu Goru, sada ćemo isticati naše zastave!

© Sputnik / Dejan SimićAlbanske zastave u Kosovskoj Mitrovici
Albanske zastave u Kosovskoj Mitrovici - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mehmed Zenka, ministar za ljudska i manjinska prava i predsednik partije Demokratska unija Albanaca, zauzeo je stav partije Albanski forum, koja je pre dva dana zapretila — da će se albanska zastava vijoriti Crnom Gorom i da Albance zbog toga niko neće smeti da kažnjava.

On je zatim naglasio — da je njegov narod „bio za nezavisnu Crnu Goru“ i da, stoga, Albanci sada — „imaju pravo da ističu svoje simbole“.

„Albanci su se deklarisali za državu Crnu Goru i ne znam šta bi trebalo još da urade“, izjavio je Zenka za „Antenu M“ i dodao — da ne vidi ništa sporno u slavlju na Cijevni.

Genci Nimanbegu, potpredsednik Skupštine Crne Gore i lider partije Forca, na isto pitanje je ponovio sličan stav, koji je izneo u javnost 18. avgusta, objasnivši — da je na slavlju korišćena zastava albanskog naroda i da će oni nastaviti da ističu samo nju, preneo je portal „In4s“.

„To je naša albanska zastava i mi imamo pravo da je upotrebljavamo. Imamo pravo da izražavamo našu etničku pripadnost. To što Zakon o javnom redu i miru to zabranjuje, to je druga stvar“, poručio je Nimanbegu.

Potpredsednik Skupštine Crne Gore je, povodom najave moguće prijave od strane Ministarstva kulture Crne Gore, koje je bilo prinuđeno da reaguje nakon pisanja medija, rekao — da će to videti kao „iniciranje svađe sa Albancima“.

„Mi imamo naš nacionalni simbol i po Ustavu imamo pravo na slobodnu upotrebu, a sve drugo, po mom mišljenju, samo je iniciranje svađa sa našim narodom“, rekao je Nimanbegu i dodao — da će Albanci zajedno odlučiti o „adekvatnom odgovoru Vladi Crne Gore“.

Podsećamo — partija Albanski forum zapretila je pre dva dana da će, na nivou svih albanskih nacionalnih partija, razmotriti dalje učešće u Vladi, koja ima „neprihvatljiv stav prema kulturnim aktivnostima Albanaca“, i to zato što im je sugerisano iz Ministarstva kulture da, zajedno sa albanskom, moraju da ističu i zvaničnu državnu zastavu — crnogorsku.

Albanci, uvređeni zbog stava Ministarstva, kazali su da će se albanske zastave vijoriti po Crnoj Gori i zapretili su da neće dozvoliti da ih bilo ko zbog toga kažnjava.

To je, naveli su oni, njihova zastava, a ne crnogorska, i potom su prekorili Vladu, opomenuvši ih da su Albanci u značajnoj meri zaslužni za nezavisnost i za evro-atlantski proces Crne Gore.

Iz partije Albanski forum naglasili su — da najavljena prijava njima „ne znači ništa“, a potom su poručili — „da se Crnom Gorom vijori i da će se neizostavno vijoriti zastava Albanije“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala