Suspendovanoj sekretarki hrvatske ambasade u Berlinu preti otkaz zbog rasizma i ksenofobije

© Tanjug / Sava RadovanovićBrandenburška kapija u Berlinu
Brandenburška kapija u Berlinu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Prva sekretarka hrvatske ambasade u Berlinu Elizabeta Mađarević, koja je napravila skandal zbog svojih rasističkih i ksenofobnih objava na Fejsbuku, suspendovana je i povučena iz ambasade u Berlinu, javio je „Jutarnji list“.

Kako se navodi, inspekcija hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova predložila je da joj se izrekne najteža disciplinska mera, a to je otkaz, zato što je objavljivala rasističke i ksenofobne sadržaje na Fejsbuku i komentarisala poteze nemačke kancelarke Angele Merkel.

Time se, kako se dodaje, ogrešila o zakone i etički kodeks koji obavezuje diplomate da štite ugled Hrvatske u inostranstvu. Odluku o sankciji treba u postupku da potvrdi disciplinski sud.

Mađarevićeva je na svom Fejsbuk profilu zagovarala „belu Evropu“, izražavala ksenofobne i homofobne stavove, a svojevremeno je u jednom autorskom tekstu nemačkoj kancelarki Angeli Merkel zamerila „nedostatak vlastite kulture“, preneo je Tanjug.

Ranije danas hrvatski mediji su objavili da bi Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova trebalo tokom dana da se izjasni o slučaju diplomate na službi u Berlinu Elizabete Mađarević posle niza rasističkih i ksenofobnih izjava koje je objavljivala na svom Fejsbuk profilu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala