Rusija o testiranju zabranjene rakete: SAD se unapred spremale za povlačenje iz Sporazuma o likvidaciji

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka proba rakete, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa, samo dve nedelje nakon što je Sporazum prestao da važi — potvrđuje da se Vašington unapred pripremao za povlačenje iz njega, izjavio je Jurij Švitkin, zamenik predsedavajućeg Odbora za odbranu Državne dume Rusije.

„Testiranje ove rakete još jednom potvrđuje da su Sjedinjene Američke Države prekršile Sporazum o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa i unapred se pripremale da se jednostrano povuku iz njega. Osim toga, ova proba nas ponovo tera da se zamislimo o očuvanju arhitekture evropskog sistema bezbednosti“, rekao je Švitkin za Sputnjik.

Član Odbora za odbranu Saveta Federacije Rusije Franc Klincevič izjavio je da Rusija neće biti uvučena u trku u naoružanju nakon američke probe nove rakete. 

„Činjenica da je američka vojska testirala raketu zabranjenu Sporazumom o likvidaciji raketa samo dve i po nedelje nakon zvaničnog raskida ovog ugovora je izuzetan cinizam i ismevanje svetske zajednice“, naglasio je Klincevič.

Prema njegovim rečima — Amerikanci više ne smatraju neophodnim da skrivaju da su prvobitno prekršili sporazum, „nastavljajući, uprkos svim zabranama, proizvodnju raketa odgovarajuće klase“.

„Ovo je odgovor na pitanje — ko je sahranio sporazum“, konstatovao je političar.

Prema njegovom mišljenju — držati lekciju o moralu Amerikancima teško da ima smisla, zato što oni shvataju tek kada im se odgovara akcijom.

Pripadnici 10. američke vazdušno-raketne komande pored sistema za protivvazdušnu odbranu „Patriot“ - Sputnik Srbija
Moskva će pratiti poteze Vašingtona u raspoređivanju i proizvodnji raketa

„Mi ćemo, naravno, u najkraćem roku učiniti sve kako bismo sprečili superiornost Sjedinjenih Američkih Država u ovim vrstama oružja“, naglasio je on.

„Istovremeno, ne nameravamo da ulazimo u novu trku u naoružanju i zato je moguć asimetričan odgovor“, dodao je senator.

Pentagon je ranije saopštio da je testirao nenuklearnu krstareću raketu kopnenog baziranja, koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa. Raketa je uspešno pogodila cilj, nakon više od 500 kilometara leta.

Dejstvo Sporazuma o likvidaciji raketa prestalo je 2. avgusta. Sporazumom su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog Sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala