Putin o protestima u Rusiji: Niko ne sme da dovodi situaciju do sukoba

© Sputnik / Evgeniй Odinokov / Uđi u bazu fotografijaPripadnici ruske garde obezbeđuju proteste u Moskvi
Pripadnici ruske garde obezbeđuju proteste u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin je, govoreći o protestima u Rusiji, rekao — da niko nema prava da situaciju dovede do sukoba i da krivci treba da budu kažnjeni.

„Što se samih događaja tiče, mislim da neću reći ništa novo: građani imaju pravo na mirne proteste u skladu sa važećim zakonom, a vlasti moraju da obezbede sprovođenje tih prava“, rekao je Putin novinarima uoči pregovora sa francuskim liderom Emanuelom Makronom, odgovarajući na pitanje o protestima u Moskvi.

„Ali niko — ni vlast, ni bilo kakva grupa građana — nemaju pravo da krše postojeći zakon i da dovode situaciju do apsurda ili do sukoba sa vlastima. To je kršenje zakona i svi koji su krivi za te povrede treba da snose odgovornost u skladu sa ruskim zakonom“, dodao je on.

Putin je objasnio da su protesti u vezi sa lokalnim izborima.

„Ruske vlasti dopuštaju ljudima da iskazuju svoj protest, a zakonske akcije u julu i avgustu odvijale su se mirno i bez ekscesa“, rekao je ruski predsednik, izrazivši nadu da će mitinzi u drugim zemljama takođe biti održani bez sukoba. 

On je podsetio i na proteste u Francuskoj.

„Kao što znamo, ne dešavaju se takvi događaji samo u Rusiji... Ja sam u gostima i neprijatno mi je da govorim o tome, ali primoran sam, jer postavljate takva pitanja. Svi smo upoznati sa događajima koji su u vezi sa takozvanim žutim prslucima, tokom kojih je, prema našim procenama, poginulo 11 osoba, a 2.500 je ranjeno, uključujući 2.000 policajaca“, rekao je Putin.

„Ne bismo želeli da se ovakvi događaji odvijaju u glavnom gradu Rusije i učinićemo sve kako bi se naša unutrašnja politička situacija razvija strogo u okviru važećeg zakona“, zaključio je Putin.

Makron i Putin sastali su se u zvaničnoj letnjoj rezidenciji francuskih predsednika, tvrđavi Breganson. Pregovori se održavaju nekoliko dana pre samita grupe G7, koji će se održati u francuskom Bijaricu od 24. do 26. avgusta.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala