Putin: Nema rizika od radijacije posle eksplozije u Rusiji

© REUTERS / STRINGERUlaz u vojni garnizon u Arhangelskoj oblasti Rusije
Ulaz u vojni garnizon u Arhangelskoj oblasti Rusije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je da ne postoji rizik od povećanog nivoa radijacije nakon eksplozije 8. avgusta na poligonu za vojne probe u Arhangelskoj oblasti Rusije, kada je poginulo pet osoba.

„Tamo nema nikakve pretnje, nema nikakvog povećanog nivoa“, izjavio je Putin na konferenciji pre početka pregovora sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom.

Ruski lider je objasnio da su na poligon upućeni eksperti, među kojima su i nezavisni eksperti, koji sada kontrolišu situaciju.

„U svakom slučaju, dobijam izveštaje i od naših vojnih stručnjaka, kao i od civilnih. Ne vidimo tamo neke ozbiljne promene“, nastavio je ruski predsednik i istakao da se preduzimaju preventivne mere da ne bi bilo nikakvih iznenađenja.

Putin je dodao i da će svi povređeni i stradali u eksploziji dobiti državna odlikovanja.

Putin je ranije danas doputovao u Francusku, gde će sa francuskim kolegom Emanuelom Makronom razgovarati o najvećim svetskim krizama, uključujući situacije u Ukrajini, Iranu i Siriji, a pokušaće i da poboljša odnose Moskve i EU.

Na vojnom poligonu u Arhangelskoj oblasti 8. avgusta se, prilikom testiranja sistema motora na tečni pogon, dogodila eksplozija praćena požarom. Ministarstvo odbrane Rusije je saopštilo da su poginule dve osobe. Kasnije je „Rosatom“ saopštio da je poginulo petoro njegovih stručnjaka. I vojska i lokalne vlasti izjavile su da je nivo zračenja normalan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala