Pentagon otkrio tip rakete koju je testirao

CC0 / Kenneth Moll / Flickr / Lansiranje rakete „tomahavk“ sa američke raketne krstarice „Kejp Sent Džordž“
Lansiranje rakete „tomahavk“ sa američke raketne krstarice „Kejp Sent Džordž“ - Sputnik Srbija
Pratite nas
Krstareća raketa koju su Sjedinjene Američke Države testirale u nedelju bila je varijanta rakete „tomahavk“, izjavio je za Sputnjik portparol Pentagona.

„Raketa je bila varijanta krstareće rakete ’tomahavk‘“, rekao je portparol Ministarstva odbrane SAD, potpukovnik Robert Karver.

Pentagon je ranije saopštio da je testirao konvencionalnu krstareću raketu kopnenog baziranja koja je ranije bila zabranjena Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog. Raketa je uspešno pogodila cilj nakon više od 500 kilometara leta.

Ranije je američka vojska koristila kopnene verzije raketa „tomahavk“, pod kodnim nazivom „grifon“, koje su lansirane iz mobilnih sistema. Prema Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa, koji su SSSR i SAD potpisali 1987. godine, te rakete trebalo je da budu uništene.

Sporazuma o likvidaciji raketa prestao je da važi 2. avgusta. Sporazumom su bile zabranjene rakete dometa od 500 do 5.500 kilometara.

Početkom ove godine Vašington je saopštio da istupa iz tog sporazuma, optuživši Rusiju da ga narušava. Moskva je odbacila sve optužbe, a početkom jula predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je Zakon o obustavljanju Sporazuma.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala