Naučnici otkrili novi način za predviđanje zemljotresa

Pratite nas
Ruski i američki naučnici zajedno su razvili automatizovani sistem za praćenje pokazatelja zemljotresa uz pomoć satelitskih snimaka, rekao je istraživač sa Instituta za svemirska istraživanja Sergej Pulinec.

„Razvijena je automatizovana tehnologija za identifikaciju nepravilnosti sa snimaka meteoroloških svemirskih letelica. Međutim, za analizu podataka neophodna je posebna služba, koja ne postoji ni u jednoj zemlji na svetu“, saopštio je naučnik.

Prema njegovim rečima, neobične promene u jonosferi iznad teritorija u kojima su se kasnije dogodili zemljotresi prvi su primetili sovjetski naučnici, koji su analizirali podatke sa satelita „Interkosmos 19“ osamdesetih godina.

„Takve promene su se javljale nekoliko dana pre zemljotresa. U zavisnosti od doba dana i drugih geofizičkih uslova, mogu se primetiti kako pozitivne (povećanje koncentracije elektrona) tako i negativne promene. Razvijene su tehnologije za automatsko prepoznavanje takvih promena u jonosferi, koje se javljaju pre zemljotresa“, objasnio je Pulinec.

Naučnici su nakon toga zabeležili toplotne nepravilnosti u oblastima seizmičke aktivnosti, a to se može otkriti i na satelitskim snimcima.

Nepravilnosti su se javljale na raznim visinama — od površine zemlje do gornje ivice oblaka.

Kao rezultat toga, ruski i američki naučnici zajednički su razvili fizički model pokazatelja zemljotresa, kao i metode za njihovo otkrivanje sa satelitskih snimaka, zaključio je naučnik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala