NATO ruši trojni sporazum u Bosni

© AP Photo / Virginia MayoNATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja...
NATO Pravoslavnu crkvu smatra za neprijatelja... - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne može entitet da naređuje državi, niti može Dodik da nametne svoju volju probosanski orijentisanom delu koalicije u Sarajevu, poručio je lider SDA.

Bakir Izetbegović, predsednik SDA i predsedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PS BiH) izjavio je da je moguće odlaganje sednice koja je bila zakazana za 20. avgust, a na kojoj je trebalo da bude izabran novi mandatar za Savet ministara, ukoliko pre toga ne bude razmatrano usvajanje Godišnjeg nacionalnog plana (ANP) za pristupanje BiH NATO-u.

Izetbegović je na ovaj način, posle predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića, koji je najavio isti pristup, doveo u pitanje sporazum koji su potpisali Dragan Čović, Milorad Dodik i sam Izetbegović o Principima za formiranje vlasti na državnom nivou, odnosno o izboru novog predsednika Saveta ministra, s obzirom na to da je status sadašnjeg mandatara u tehničkom mandatu već pet godina.

Sporazum o formiranju vlasti je oročen na 30 dana, a zbog Izetbegovićeve najave postoje realne šanse da on propadne. 

„Mogu samo da potvrdim da nema imenovanja mandatara bez ANP-a, odnosno bez poštovanja Ustava BiH i vladavine zakona, poštovanja svih strategija i ostalog što smo naveli u Članu 3 sporazuma koji sam potpisao sa Čovićem i Dodikom. Nema imenovanja mandatara sve dok se ne reši pitanje ANP-a“, rekao je Izetbegović.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala