Metropola koja deli Sibir na istočni i zapadni (foto)

Pratite nas
Krasnojarsk — grad u samom centru Rusije i prestonica Krasnojarskog kraja. Poznat je, pre svega, po prelepoj i moćnoj reci Jenisej, koja deli grad na dve obale — levu i desnu, a takođe, geografski deli Sibir na zapadni i istočni.

Od Moskve ga deli više od četiri hiljade kilometara i skoro pet časova leta avionom. Transsibirskom železnicom se iz prestonice Rusije do ovog grada može stići za nešto više od 60 časova.

Grad je podignut 1628. godine, između reka Jenisej i Kači, i to zahvaljujući izgradnji odbrambene tvrđave, koja je štitila grad Jenisejsk od napada nomada. Danas je to veliki industrijski, naučni i kulturni centar Rusije. Sa više od milion stanovnika, Krasnojarsk je i jedan od najvećih gradova Rusije.

© Sputnik / Olivera IkodinovićNa uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
1/9
Na uzvišici iznad grada – Karaulnoj gori nalazi se jedan od najpoznatijih simbola Krasnojarska – kapela Paraskeve Pjatnice, pokroviteljke grada. Upravo ta kapela se nalazi i na novčanici od 10 rubalja.
© Sputnik / Olivera IkodinovićSa Karaulne gore otkriva se prelep pogled na grad. Svakog dana, tačno u podne, sa ovog mesta se ispaljuje pluton u znak sećanja na Kozake koji su štitili grad od napadača.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
2/9
Sa Karaulne gore otkriva se prelep pogled na grad. Svakog dana, tačno u podne, sa ovog mesta se ispaljuje pluton u znak sećanja na Kozake koji su štitili grad od napadača.
© Sputnik / Olivera IkodinovićDuh starog Krasnojarska se najbolje može osetiti u Dom-muzeju Vasilija Surikova, pradede čuvenog ruskog režisera Nikite Mihalkova. To je kozačko domaćinstvo iz 19. i s početka 20. veka, sa porodičnom kućom, pomoćnim zgradama i nezaobilaznom ruskom banjom.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
3/9
Duh starog Krasnojarska se najbolje može osetiti u Dom-muzeju Vasilija Surikova, pradede čuvenog ruskog režisera Nikite Mihalkova. To je kozačko domaćinstvo iz 19. i s početka 20. veka, sa porodičnom kućom, pomoćnim zgradama i nezaobilaznom ruskom banjom.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKrasnojarsk ima i muzej na vodi – Parobrod Svetog Nikole. U Krasnojarsk je ovim parobrodom stigao budući poslednji ruski car Nikolaj Drugi prilikom svog proputovanja iz Japana 1891. godine, dok se vođa Oktobarske revolucije Vladimir Lenjin našao na ovom brodu aprila 1897, nakon što je uhapšen za podsticanje pobune i proteran u Sibir na tri godine.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
4/9
Krasnojarsk ima i muzej na vodi – Parobrod Svetog Nikole. U Krasnojarsk je ovim parobrodom stigao budući poslednji ruski car Nikolaj Drugi prilikom svog proputovanja iz Japana 1891. godine, dok se vođa Oktobarske revolucije Vladimir Lenjin našao na ovom brodu aprila 1897, nakon što je uhapšen za podsticanje pobune i proteran u Sibir na tri godine.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMeđu simbolima grada je Komunalni most, koji se nalazi na novčanici od 10 rubalja. Ovaj most, otvoren za saobraćaj 1961. godine, postao je ukras grada i proslavio se u svetu kao veličanstveni primerak tzv. kasnog staljinovog ampira.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
5/9
Među simbolima grada je Komunalni most, koji se nalazi na novčanici od 10 rubalja. Ovaj most, otvoren za saobraćaj 1961. godine, postao je ukras grada i proslavio se u svetu kao veličanstveni primerak tzv. kasnog staljinovog ampira.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKrasnojarsk nazivaju „gradom mostova“, ali i „gradom fontana“. U gradu se nalazi više od 150 fontana, a glavna među njima je kaskadna fontana „Reke Sibira“ u centru grada, koja predstavlja reku Jenisej i i još sedam manjih reka koje protiču kroz Krasnojarski kraj.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
6/9
Krasnojarsk nazivaju „gradom mostova“, ali i „gradom fontana“. U gradu se nalazi više od 150 fontana, a glavna među njima je kaskadna fontana „Reke Sibira“ u centru grada, koja predstavlja reku Jenisej i i još sedam manjih reka koje protiču kroz Krasnojarski kraj.
© Sputnik / Olivera IkodinovićU centru grada nalazi se i sat-kula Big ben, nalik onoj u Londonu. Krasnojarsk je drugi grad u Rusiji, posle Moskve, u kome se pojavio pravi toranj sa satom.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
7/9
U centru grada nalazi se i sat-kula Big ben, nalik onoj u Londonu. Krasnojarsk je drugi grad u Rusiji, posle Moskve, u kome se pojavio pravi toranj sa satom.
© Sputnik / Olivera IkodinovićMorževanje, odnosno tradicija uranjanja ili kupanja u ledenim rekama u Rusiji postoji već vekovima, a u sibirski grad Krasnojarsk je rekorder u svetu po broju morževa – ima ih više od 500.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
8/9
Morževanje, odnosno tradicija uranjanja ili kupanja u ledenim rekama u Rusiji postoji već vekovima, a u sibirski grad Krasnojarsk je rekorder u svetu po broju morževa – ima ih više od 500.
© Sputnik / Olivera IkodinovićUlicama Krasnojarska prosto treba prošetati da bi se osetio duh grada. U svakom kutku se može pronaći nešto zanimljivo. Ili, prosto se treba spustiti na obalu i uživati u pogledu na Jenisej.
Metropola koja deli Sibir na dva dela – Krasnojarsk - Sputnik Srbija
9/9
Ulicama Krasnojarska prosto treba prošetati da bi se osetio duh grada. U svakom kutku se može pronaći nešto zanimljivo. Ili, prosto se treba spustiti na obalu i uživati u pogledu na Jenisej.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala