Francuski diplomata: Odnosi između Pariza i Moskve nisu tako loši

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaPredsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sastanku na marginama samita G20 u Osaki
Predsednici Rusije i Francuske Vladimir Putin i Emanuel Makron na sastanku na marginama samita G20 u Osaki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin i predsednik Francuske Emanuel Makron razgovaraće o širokom spektru tema — od Irana i Sirije do situacije u Ukrajini i lokalnih izbora u Moskvi, smatra bivši ambasador Francuske u Moskvi Klod Blanšmezon.

„Bilateralni odnosi između Francuske i Rusije nisu tako loši. U ekonomskom pogledu, francuska preduzeća koja su bila u Rusiji i dalje se tamo nalaze, a Francuska je važan investitor i poslodavac u Rusiji. Postoji mnogo pitanja iz ekonomskog domena o kojima bi trebalo razgovarati. Politički odnosi predstavljaju kontakte na svim nivoima. Sastanci na nivou premijera obnovljeni su nedavnom posetom gospodina (Dmitrija) Medvedeva Gavru, oni na nivou ministara se nastavljaju, ali postoje i drugi formati. Na primer, 2+2, koji podrazumeva sastanak između ministara spoljnih poslova i ministara odbrane, koji se mogu obnoviti“, zaključio je bivši ambasador.

Blanšmezon je podsetio da su i „Francuska i Rusija stalne članice Saveta bezbednosti UN, pa je sasvim normalno da predsednici često razgovaraju o važnim međunarodnim pitanjima“.

„Sastanak u dvorcu Fort Breganson se uklapa u to. Do njega će doći pet dana pre samita G7, koji će se održati u Bijaricu. Njime će predsedavati Emanuel Makron. I još je važnije što će (Putin i Makron) sledećeg ponedeljka razgovarati o različitim međunarodnim temama u Bregansonu“, dodao je bivši ambasador.

Među temama o kojima bi lideri dveju država mogli da razgovaraju, Blanšmezon je istakao iransko pitanje.

„Rusija i Francuska se slažu o tom pitanju — konkretno, kada je reč o očuvanju nuklearnog sporazuma sa Iranom, čak i kada se uzme u obzir činjenica da su Amerikanci, nažalost, istupili iz tog sporazuma. Ali postoje i drugi aspekti, kao što je, na primer, bezbednost u Ormuskom moreuzu, kao i uloga Irana u Siriji“, dodao je on.

Prema mišljenju bivšeg francuskog ambasadora, situacija u Siriji će biti druga tema za diskusiju.

„Situacija u Idlibu izaziva određenu zabrinutost, a zemlje traže način da uspostave mir i obezbede jaku vlast u zemlji“, naglasio je Blanšmezon.

On takođe smatra da sastanak neće proći bez razgovora o Ukrajini.

„To je tema o kojoj dva predsednika često razmenjuju mišljenja. Sada Ukrajina ima novog predsednika, a on redovno razgovara sa predsednikom Putinom telefonom. Nastavljaju se razgovori koji su usmereni na napredak u realizaciji Minskih sporazuma, koje svi smatraju izlazom iz krize u Donbasu. Vrlo je moguće da predsednici porazgovaraju o toj temi“, istakao je bivši ambasador.

Istovremeno, Blanšmezon smatra da će Putin i Makron razgovarati i o drugim aspektima situacije u Evropi, „bregzitu“, situaciji sa lokalnim izborima u Moskvi, kao i o razvoju bilateralnih odnosa.

Ruski predsednik Vladimir Putin posetiće Francusku 19. avgusta, gde će se sastati sa predsednikom te zemlje Emanuelom Makronom u dvorcu Fort Breganson.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala