Čudo na Ceru moralo se dogoditi — obeleženo 105. godina od slavne bitke srpske vojske

© AFP 2023 / ANDREJ ISAKOVICSpomenik junacima bitke na Ceru u selu Tekeriš
Spomenik junacima bitke na Ceru u selu Tekeriš - Sputnik Srbija
Pratite nas
U Tekerišu je danas u spomen-kompleksu Cerske bitke obeležena 105. godišnjica tog velikog događaja u srpskoj istoriji, a ministar Zoran Đorđević je u ime Vlade Srbije poručio da je „nepravda koja je Srbima nanošena kroz istoriju zapravo vezivno tkivo za jedinstvo i istrajnost našeg naroda u borbi za pravdu“.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja rekao je da Cerska bitka, nakon koje je komandant druge srpska armije general Stepa Stepanović nagrađen činom vojvode, označava ubedljivu pobedu srpske vojske i smatra se prvom pobedom saveznika u Prvom svetskom ratu.

Podsetio je da su srpski gubici iznosili između tri i pet hiljada mrtvih i 15.000 ranjenih vojnika, dok su neprijateljski gubici bili višestruko veći.

„Kada smo najpovređeniji, upravo tada smo najjači i tada najlakše dolazimo do trijumfa. Nekome ko gleda sa strane te naše pobede izgledaju kao pravo čudo. Međutim, mi smo samo nepobedivi u pravičnosti“, rekao je ministar, preneo je Tanjug.

Đorđević je rekao i da je srpski narod u 20. veku uvek bio na pravoj strani, kao i da se izbor koji je činio u prošlosti uglavnom oslanjao na njegovu dugu slobodarsku tradiciju.

„Čudo na Ceru zato nije nikakvo čudo. Srpska pobeda se morala dogoditi, bez obzira na prednosti neprijatelja u ljudstvu i opremi. I zato sam uveren da će Srbi i Srbija biti na pravoj strani istorije i u 21. veku. Neophodno je samo da budemo jedinstveni“, zaključio je ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala