Američka prodaja F-16 Tajvanu naljutila Kinu

© REUTERS / Ints KalninsAmerički vojni avion F-16
Američki vojni avion F-16 - Sputnik Srbija
Pratite nas
Kina će preduzeti mere kako bi zaštitila svoje interese u slučaju da američka strana isporuči nove velike partije naoružanja Tajvanu, saopštio je zvanični predstavnik Ministarstva spoljnih poslova Kine Geng Šuang na brifingu, komentarišući saopštenja da bi SAD mogle da isporuči Tajvanu lovce u vrednosti od 8 milijardi dolara.

„Kina izražava odlučan protest tim povodom“, naveo je kineski diplomata.

„Kina poziva SAD da shvate ozbiljnost štete koju bi sa sobom povukla isporuka američkog naoružanja Tajvanu. Pozivamo ih da se vode principima jedinstvene Kine i da poštuju tri kinesko-američka saopštenja, i da odmah odustanu od navedenog ugovora o prodaji lovaca i prekinu vojno-tehničku i vojnu saradnju sa ostrvom“, naglasio je Geng Šuang.

„U protivnom, za sve posledice će biti odgovorna američka strana. U zavisnosti od razvoja situacije, Kina će preduzeti neophodne mere i boriće se za svoje interese“, upozorio je zvanični predstavnik kineskog spoljnopolitičkog resora.

Predsednik SAD Donald Tramp je saopštio juče da je odobrio ugovor o isporuci 66 lovaca F-16 Tajvanu u vrednosti od osam milijardi dolara. Ova isporuka, ako je odobri Senat, biće prva nakon 1992. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala