Trampov savetnik: Bela kuća zaista razmatra kupovinu Grenlanda

© Foto : PixabayGrenland
Grenland - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američki predsednik Donald Tramp zainteresovan je za mogućnost da Sjedinjene Američke Države kupe Grenland, izjavio je za „Foks njuz“ šef Nacionalnog ekonomskog saveta Bele kuće Lorens Kudlou.

„Situacija se razvija. Mi to razmatramo“, istakao je Kudlou. „Pre mnogo godina, Hari Truman (33. američki predsednik) želeo je da kupi Grenland. Grenland pripada Danskoj. Danska je naš saveznik, a Grenland strateško mesto. Tamo ima mnogo značajnih mineralnih resursa“, rekao je Trampov savetnik.

„Ne želim sada da dajem prognoze. Samo napominjem da predsednik, koji se pomalo razume u kupovinu nekretnina, želi da se upozna sa mogućnošću kupovine Grenlanda“, objasnio je Kudlou.

Zvaničnici vlasti Grenlanda su nakon objavljivanja teksta u „Volstrit džurnalu“ izjavili da je ta teritorija zainteresovana za saradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, ali da nije na prodaju. Planirano je da Tramp poseti Dansku početkom septembra.

Pozivajući se na izvore, u četvrtak je „Volstrit džurnal“ saopštio da je Tramp pitao savetnike da li Sjedinjene Američke Države mogu da kupe Grenland i interesovao se za to. Izvori su istakli da nije jasno da li je američki predsednik to ozbiljno razmatrao. Neki od njih su konstatovali da je Tramp verovatno o tome govorio u šali.

Grenland je teritorija u sastavu Kraljevine Danske, ali ima veoma široku autonomiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala