Svečano otvoren auto-put „Miloš Veliki“ (video, foto)

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAuto-put "Miloš Veliki"
Auto-put Miloš Veliki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Novi auto-put „Miloš Veliki“, na deonici od Obrenovca do Ljiga, svečano je večeras otvoren za saobraćaj. Put je otvoren uz vatromet i pesmu „Igrale se delije“, a u prisustvu velikog broja građana, predsednika Srbije Aleksandra Vučića, ministara i gostiju iz regiona i Kine, zemlje iz koje je firma koja je radila na izgradnji puta.

Prilikom obilaska trase, predsednik Vučić je istakao da je na taj put Srbija čekala više od 70 godina i da sve što se gradi ima za cilj spajanje srpskog naroda.

Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

© Tanjug / RADE PRELICPoslednje pripreme za otvaranje auto-puta "Miloš Veliki"
Svečano otvoren auto-put „Miloš Veliki“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Poslednje pripreme za otvaranje auto-puta "Miloš Veliki"

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac-Ub, dužine 26,23 kilometara, Ub-Lajkovac, dužine 12,5 kilometara, i Lajkovac-Ljig, dužine 23,98 kilometara.

Tako će s deonicom Ljig-Preljina dužina do sada izgrađenog auto-puta E-763 Beograd—Južni Jadran iznositi 103,06 kilometara.

Deonica Obrenovac-Ljig je projektovana za brzine od 130 kilometara na čas, širine je 28,4 metra s brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara, a na njoj je radi bezbednosti podignuto i oko 200 kilometara odbojne ograde.

Putarina na novootvorenoj deonici naplaćivaće se od septembra.

U naredne četiri godine milijardu evra u 5.000 kilometara puteva

U naredne četiri godine biće uloženo skoro milijardu evra u izgradnju 5.000 kilometara regionalnih i lokalnih puteva, najavio je predsednik Vučić otvarajući svečano auto-put „Miloš Veliki“.

„Uradili bismo i više, nego nemamo firmi i kompanija koje to mogu da urade. Nije nam problem u novcu, nemamo tesara i varilaca koji to mogu da urade, ali ćemo i to promeniti drugačijim obrazovanjem i prosvetnim sistemom“, rekao je Vučić.

On je naveo da je imao dug sastanak u vezi sa nacionalnim investicionim planom, ističući da je dogovoreno da se Srbija ubrzano menja.

Istakao je da je odlučeno da u svakoj opštini u Srbiji bude završeno sve u vezi sa snabdevanjem vodom, kanalizacijom, fabrikama za otpadne vode, preneo je Tanjug.

„Sramota je da Srbija nema to rešeno u 21. veku“, istakao je Vučić.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEPredsednik Vučić u operativnom centru na izlazu iz tunela Brančić
Svečano otvoren auto-put „Miloš Veliki“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Predsednik Vučić u operativnom centru na izlazu iz tunela Brančić

Doneta odluka o izgradnji auto-puta „Vožd Karađorđe“

Vučić je saopštio i da je danas doneta odluka da se krene u pripreme za izgradnju auto-puta „Vožd Karađorđe“.

„Danas smo doneli odluku da krenemo u pripremnu izradu projektne dokumentacije za izgradnju auto-puta ’Vožd Karađorđe‘ i brze saobraćajnice koja treba da ide u ipsilon kraku od Mladenovca do Aranđelovca, od Topole do Rače, od Svilajnca do Despotovca i Bora“, rekao je on.

Kazao je da će se auto-putem „Vožd Karađorđe“ spojiti sever i srce Šumadije sa istokom Srbije.

„Biće nazvan po onome ko je podigao Prvi srpski ustanak. Proći će taj auto-put i kroz Viševac gde je rođen. Tim putem ćemo pokazati kako Srbi kada se pomire i kada zajednički rade umeju da naprave zajedničke rezultate“, istakao je on.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEPredsednik Vučić na svečanom otvaranju auto-puta kod Ljiga
Svečano otvoren auto-put „Miloš Veliki“ (video, foto) - Sputnik Srbija
Predsednik Vučić na svečanom otvaranju auto-puta kod Ljiga
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala