„Miloš Veliki“ spreman za saobraćaj (video, foto)

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAuto-put Miloš Veliki
Auto-put Miloš Veliki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Deonica auto-puta „Miloš Veliki“ od Obrenovca do Ljiga spremna je za saobraćaj, a taj deo auto-puta je od izuzetne važnosti, jer će rasteretiti saobraćaj na Ibarskoj magistrali, a značajno će približiti Zapadnu Srbiju i Beograd.

„Puštanjem u saobraćaj deonice auto-puta od Obrenovca do Ljiga, koja vodi do Čačka, očekuje se značajno rasterećenje saobraćaja na Ibarskoj magistrali, čime bi se i na tom državnom putu značajno poboljšala bezbednost učesnika u saobraćaju“, rekao je ranije za Tanjug Nebojša Pavlović, savetnik ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorane Mihajlović.

Trasa auto-puta E-763 predstavlja krak Transevropske magistrale koja povezuje njen osnovni pravac od Gdanjska do Atine i Istanbula sa Jadranskim morem i lukom Bar.

Novi auto-put od Obrenovca do Ljiga dužine je 62,7 kilometara, a čine ga deonice: Obrenovac—Ub, dužine 26,23 km, Ub—Lajkovac, dužine 12,5 km, gde je zbog lošeg kvaliteta prilikom izgradnje deo u ukupnoj dužini od 2,5 km morao da bude saniran, i Lajkovac—Ljig, dužine 23,98 km.

Tako će sa deonicom Ljig—Preljina u saobraćajnoj funkciji biti 103,06 km auto-puta E-763 Beograd — Južni Jadran.

„Očekujemo da će do kraja ove godine biti završena deonica Surčin—Obrenovac, a izgradnjom veze Surčina sa Novim Beogradom, kao i izgradnjom deonica Preljina—Požega—Boljare, biće kompletiran ceo Koridor 11 kroz Srbiju“, objasnio je Pavlović za Tanjug.

Deonica Obrenovac—Ljig je projektovana za brzine od 130 km/č, širine je 28,4 metra sa brzom, srednjom i zaustavnom trakom i čine je 42 mosta i nadvožnjaka, gde je najduži most dugačak preko 580 metara. Na njoj je radi bezbednosti podignuto i oko 200 km odbojne ograde.

„Deonica je bila prilično izazovna za građevince, izvođače, projektante i nas kao nadzor zato što je na njoj bilo baš zahtevnih delova“, rekla je nedavno za Tanjug Svetlana Milinski, šefica nadzora Deonice 5 ispred Koridora Srbije i objasnila da deonica prolazi kroz aluvijum više reka, pa je zato izgrađeno skoro osam miliona kubika nasipa koji su na nekim mestima visoki i po 12 metara.

„Činjenica da je ugrađeno skoro 1,7 miliona kubika drobljenog kamenog agregata i 700.000 tona asfalta samo po sebi govori da je izgradnja bila obiman građevinski zahvat“, konstatuje ona.

Na ovoj deonici je i 36 pločastih propusta, 91 cevast propust, 44 regulacije vodotokova, ukupne dužine oko 22 kilometra, petlje kod Uba, Lajkovca i Ljiga, kao i četiri naplatne rampe.

Ugrađeno je više od 80 kilometara cevovoda za odvođenje atmosferskih voda, kao i 95 separatora koji prečišćavaju tu vodu zbog zaštite životne sredine.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLDeonica je pod nadzorom 24 sata
„Miloš Veliki“ spreman za saobraćaj (video, foto) - Sputnik Srbija
Deonica je pod nadzorom 24 sata

Tunel „Brančić“ kod Ljiga je, zbog loše geologije, bio najveći graditeljski izazov na ovoj deonici.

„Ovo je vrlo važna tačka, sam objekat je dužine 960 metara, a pri njegovoj izgradnji izvršen je iskop od 260.000 kubika materijala, a ugrađeno je 92.000 kubika betona i preko 5,5 miliona kilograma armature“, kaže Svetlana Milinski i dodaje da u svakoj od cevi tunela postoji niša za vozila koja su u kvaru, kao i veza između tunelskih cevi u slučaju incidentne situacije.

Tunel „Brančić“ puštanje saobraćaja dočekuje sa najsavremenijom opremom koja će iz novoizgrađenog tehničko-operativnog centra obezbediti stalno praćenje i upravljanje saobraćajem od petlje Ljig do izlaska iz tunela.

„Za to praćenje postoji 13 scenarija, a oprema je na vrlo visokom tehnološkom nivou“, kaže ona i dodaje da osim tri redovna režima rada postoje i režimi za potencijalne incidentne situacije kao što su zastoj, pokvareno vozilo, strani predmet ili pesak na kolovozu.

Ona ističe da je vrlo važno da se iz centra lako upravlja režimom saobraćaja u tunelu u slučaju požara, pojave dima i ugljen-monoksida, i dodaje da je ta deonica pod nadzorom 24 sata.

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAuto-put "Miloš Veliki"
„Miloš Veliki“ spreman za saobraćaj (video, foto) - Sputnik Srbija
Auto-put "Miloš Veliki"

Vučić: Posle auto-puta „Miloš Veliki“ sledi Šumadijski koridor

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je izgradnju Šumadijskog auto-puta.

Obilazeći novi auto-put „Miloš Veliki“, Vučić je novinarima kazao da će večeras u govoru povodom puštanja u saobraćaja tog auto-puta obelodaniti trasu i druge detalje novog projekta — auto-puta koji će nositi ime „Vožd Karađorđe“.

Prema njegovim rečima, to će biti Šumadijski auto-put koji će povezati severnu i centralnu Šumadiju.

Istakao je da će taj auto-put biti od velikog značaja za taj deo naše zemlje.

© PREDSEDNISTVO SRBIJEPredsednik Srbije Aleksandar Vučić u obilasku novog auto-puta
„Miloš Veliki“ spreman za saobraćaj (video, foto) - Sputnik Srbija
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obilasku novog auto-puta

Dodik: Auto-put „Miloš Veliki“ povezuje Srbiju sa RS

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik kaže da veruje da će auto-put „Miloš Veliki“ privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju, kao i da će povezati Srbe iz RS sa Beogradom i Srbijom.

„Nadam se da će ovaj auto-put privući investicije i omogućiti ljudima da lakše komuniciraju. Od Beograda do Čačka je bilo potrebno tri i nešto sata, sada će to biti smanjeno na malo više od sat vremena, to je velika promena“, rekao je Dodik, koji je sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, ministrima, ambasadorkom Kine i drugima obišao auto-put „Miloš Veliki“.

Dodik je rekao da auto-put vodi i u pravcu Višegrada i dalje prema Trebinju, što je i relacija na kojoj Srbi u RS komuniciraju sa Beogradom.

Mandić: Danas je Beograd bliži Baru, A Srbija Crnoj Gori

Lider opozicionog crnogorskog Demokratskog fronta Andrija Mandić ocenio je da je otvaranje auto-puta „Miloš Veliki“ istorija ne za Srbiju, već za Srbiju i Crnu Goru.

Mandić je, u izjavi novinarima tokom obilaska novog auto-puta, zajedno sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i srpskim članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom, rekao da je od danas Beograd bliži Baru i Srbija bliža Crnoj Gori.

Upitan kada će Crna Gora izgraditi svoj auto-put prema Srbiji, on je odgovorio da bi se u Crnoj Gori radovali da to može da bude već sutra, ali ne može.

„Ovo su sanjale generacije građana Crne Gore. Migracioni tok je išao vekovima iz Crne Gore, a ovaj put će pomoći da najmanje dve Crne Gore koje žive van današnje Crne Gore počnu da se vraćaju svom zavičaju. Ovo je velika šansa“, konstatovao je on.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala