Kina upozorila EU

© Sputnik / Zhanna Manukyan / Uđi u bazu fotografijaProtesti u Hongkongu
Protesti u Hongkongu  - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Kine poziva Evropsku uniju da hitno prekine svako mešanje u poslove Hongkonga, navodi se u saopštenju stalnog predstavništva Kine pri EU.

„Pozivamo EU da poštuje međunarodno pravo i osnovne principe međunarodnih odnosa, da poštuje suverenitet Kine i odmah prekine da se meša u poslove Hongkonga i unutrašnje stvari Kine kako se ne bi potkopao zdrav i stabilan razvoj odnosa između Kine i Evropske unije“, navodi se u dokumentu.

„Naglašavamo da su poslovi Hongkonga unutrašnja stvar Kine, u koje ne sme da se meša nijedna inostrana vlada ili organizacija. EU se, ignorišući primedbe Kine, više puta mešala u unutrašnje stvari Hongkonga i Kine. Kina je time duboko zabrinuta i izražava odlučni protest zbog toga“, navodi se u saopštenju stalnog predstavništva Kine pri EU.

U saopštenju se dodaje da je princip „jedna država, dva sistema“ propisan Ustavom Kine i osnovnim zakonom Hongkonga, a ne normama međunarodnog prava.

„Centralna vlast nastavlja da odlučno i nepokolebljivo sprovodi politiku ’jedna država dva sistema‘ i podržavaće dugoročnu stabilnost i procvat Hongkonga“, navodi se u dokumentu misije.

U Hongkongu se nastavljaju protesti koji traju od juna. Iako pada jaka kiša, okupilo se više desetina hiljada ljudi.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala