VMRO-DPMNE: Zaev na kolenima

© AP Photo / Ronald ZakZoran Zaev
Zoran Zaev - Sputnik Srbija
Pratite nas
Lider najveće opozicione stranke u Severnoj Makedoniji VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski rekao je, komentarišući slučaj „Reket“, da je makedonski premijer Zoran Zaev na kolenima i da sledi obnova zemlje, prenosi portal „Plusinfo“.

„Kriminal ovih razmera nije moguć bez podrške Zaeva. Katica Janeva nije u pritvoru, može da napusti zemlju, može da utiče na svedoke i kao šefica Specijalnog tužilaštva da ponovi delo“, rekao je na konferenciji za novinare Mickoski.

On smatra da je Katica Janeva samo „produžena ruka glavnom u ovoj aferi“ i dodao da je Zaev svestan činjenice da je Međunarodni savez kojim rukovodi Bojan Jovanovski, Boki 13, na neki način deo vladajućeg Socijaldemokratskog saveza.

„Sumnja se da je ta organizacija paravan i za druge slučajeve o iznudi i reketu. Zaev je u stanju da pusti svakoga nizvodno, samo da bi sebe spasio“, naglašava Mickoski.

Prema njegovim rečima, Zaev želi da s predlogom reforme tužilaštva kompromitovano Specijalno tužilaštvo prebaci u novi sektor tužilaštva.

„Da imamo novo Specijalno tužilaštvo, ali s novim povećanim ovlašćenjima za veće zloupotrebe“, istakao je Mickoski, dodavši da takav kompromis, koji će proizvesti nepravdu, neće proći.

VMRO će srušiti vlast

Mickoski je takođe upitao kakve dokaze krije porodica jednog od optuženih u ovom slučaju i ko je sve uključen u tu, kako je rekao, beogradsku vezu mešetara plaćenih makedonskim novcem.

„Nemamo pravnu državu zato što su je ubili i sahranili. Pad ove vlasti nije pitanje da li će se dogoditi, već kada. Narod će reći dosta je bilo na sledećim parlamentarnim izborima. VMRO će srušiti ovu vlast i doneti pravdu“, zaključio je Mickoski i najavio masovne proteste.

Početkom ove nedelje je i makedonski list „Večer“ objavio da je u aferu „Reket“ umešan i savetnik Zaeva i bivši estradni menadžer Zoran Bašanović.

„Večer“ je navela da je upravo Bašanović zajedno s Bokijem 13 umešan u iznudu novca od makedonskih biznismena.

U slučaju „Reket“, koje je pokrenulo skopsko tužilaštvo, optuženi su makedonski šoumen Bojan Jovanovski — Boki 13 i Zoran Milevski za iznudu preko milion evra od skopskog biznismena Jordana Kamčeva u zamenu za oslobađanje od pritvora, a to rešenje bi morala da odobri šefica Specijalnog tužilaštva u toj zemlji Katica Janeva, podseća Tanjug.

U prisluškivanim razgovorima o slučaju „Reket“, koji su objavljeni na portalu italijanskog lista „La veritas“, čuje se i glas Janeve koja se obraća Kamčevom, rekavši „da ne brine i da će sve biti ok“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala